Η Apple αποχωρεί επενδυτικά από τον OpenAI που πλέον μετατρέπεται σε μια πλήρως κερδοσκοπική εταιρεία

Η Apple αποχώρησε από τον γύρο χρηματοδότησης του OpenAI που αναμενόταν να συγκεντρώσει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τον δημιουργό Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Μπορεί η Apple να αποσύρθηκε, αλλά τόσο η Microsoft όσο και η Nvidia εξακολουθούν να συμμετέχουν, με την πρώτη να αναμένεται ότι θα επενδύσει άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια επιπλέον των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη επενδύσει.

Αυτός ο γύρος χρηματοδότησης αναμένεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα μόλις καθοριστούν οι όροι για τις επενδύσεις. Δεν είναι σαφές γιατί η Apple αποφάσισε να αποσυρθεί από τον γύρο χρηματοδότησης, αλλά αυτό επιβεβαιώθηκε στην WSJ από άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η απόφαση αυτή επηρεάζει τη σχέση που έχουν οι δύο εταιρείες. Το ChatGPT είναι ενσωματωμένο στο Apple Intelligence, αν και είναι προαιρετικό, καθώς τα δεδομένα των χρηστών πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον OpenAI. Η Apple σχεδιάζει να αξιοποιήσει και άλλα μοντέλα, όπως το Gemini της Google, ώστε να μην εξαρτάται υπερβολικά από τον OpenAI.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Thrive Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, ηγείται του γύρου και επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Tiger Global Management και η MGX, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιθυμούν επίσης να επενδύσουν στον ηγέτη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτός ο επενδυτικός γύρος είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό που ώθησε τον OpenAI να μετατραπεί σε πλήρως κερδοσκοπική εταιρεία τις τελευταίες ημέρες. Ορισμένοι από τους επενδυτές κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου ενθάρρυναν την εταιρεία να γίνει πλήρως κερδοσκοπική, ωστόσο, αν δεν το κάνει αυτό σε δύο χρόνια, τότε οι επενδυτές κατά τη διάρκεια αυτού του τρέχοντος γύρου μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Η μετάβαση σε μια πλήρως κερδοσκοπική εταιρεία θα βοηθήσει την εταιρεία να αποφύγει περαιτέρω εσωτερικές διαμάχες. Ο OpenAI ιδρύθηκε το 2015 με ένα πολύ πιο ιδεαλιστικό όραμα στο μυαλό. Σε μία από τις πρώτες αναρτήσεις της στο blog της ανέφερε:

Οι ερευνητές θα ενθαρρύνονται έντονα να δημοσιεύουν το έργο τους, είτε ως άρθρα, είτε ως αναρτήσεις σε blog, είτε ως κώδικα, και οι πατέντες μας (εάν υπάρχουν) θα διαμοιράζονται με τον κόσμο. Θα συνεργαζόμαστε ελεύθερα με άλλους σε πολλά ιδρύματα και αναμένουμε να συνεργαστούμε με εταιρείες για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Τώρα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δεν ωρίμασε και πολύ καλά η συγκεκριμένη εξαγγελία, μιας και ο OpenAI μετατρέπεται από οργανισμός σε μια ακόμη εταιρεία με σκοπό το κέρδος.

[via]

Loading