Η Apple εξηγεί γιατί το Apple Intelligence δεν θα υποστηρίζεται από παλαιότερα iPhone

Με το iOS 18, το iPadOS 18 και το macOS Sequoia, η Apple εισάγει μια νέα εξατομικευμένη εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Apple Intelligence, η οποία χρησιμοποιεί παραγωγικά μοντέλα μεγάλης γλώσσας στη συσκευή για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη σε iPhone, iPad και Mac.

Αυτές οι νέες λειτουργίες AI απαιτούν τα τελευταία μοντέλα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max της Apple για να λειτουργήσουν, ενώ μόνο τα Mac και iPad με τσιπ M1 ή νεότερα θα υποστηρίζουν το Apple Intelligence. Από τότε που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η είδηση, πολλοί χρήστες ρωτούν ποιος είναι ο λόγος για τον αποκλεισμό των παλαιότερων συσκευών.

Στο The Talk Show Live From WWDC 2024, ο John Gruber του Daring Fireball έθεσε το ερώτημα στον επικεφαλής AI/machine learning της Apple, John Giannandrea, τον επικεφαλής marketing Greg Joswiak και τον επικεφαλής software engineering Craig Federighi, και αυτή ήταν η απάντηση.

Giannandrea: "Οπότε αυτά τα μοντέλα, όταν τα εκτελείτε σε χρόνους εκτέλεσης, αυτό ονομάζεται εξαγωγή συμπερασμάτων, και η εξαγωγή συμπερασμάτων για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι απίστευτα δαπανηρή από υπολογιστική άποψη. Και έτσι είναι ένας συνδυασμός εύρους ζώνης στη συσκευή, είναι το μέγεθος της Apple Neural Engine, είναι η ισχύς της συσκευής για να γίνουν αυτά τα μοντέλα αρκετά γρήγορα ώστε να είναι χρήσιμα. Θα μπορούσατε, θεωρητικά, να εκτελέσετε αυτά τα μοντέλα σε μια πολύ παλιά συσκευή, αλλά θα ήταν τόσο αργά που δεν θα ήταν χρήσιμα."

Gruber: "Άρα δεν είναι ένα σχέδιο για να πουλήσετε νέα iPhone;"

Joswiak: "Όχι, καθόλου. Διαφορετικά, θα ήμασταν αρκετά έξυπνοι για να κάνουμε μόνο τα πιο πρόσφατα iPad και Mac, επίσης, έτσι δεν είναι;"

Ο επικεφαλής του τμήματος software engineering της Apple, Craig Federighi, δήλωσε ότι η πρώτη κίνηση της εταιρείας με κάθε νέο χαρακτηριστικό είναι να βρει τρόπο να το φέρει σε παλαιότερες συσκευές όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά όταν πρόκειται για το Apple Intelligence, "αυτό είναι το hardware που χρειάζεται... Είναι κάτι αρκετά εξαιρετικό για να τρέξεις μοντέλα αυτής της ισχύος σε ένα iPhone", πρόσθεσε.

Τα μοντέλα iPhone 15 Pro χρησιμοποιούν το chip A17 Pro, το οποίο διαθέτει ένα 16πύρηνο Neural Engine που είναι έως και 2 φορές ταχύτερο από το chip A16 που βρίσκεται στα iPhone 15 και iPhone 15 Plus, εκτελώντας σχεδόν 35 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Ο Federighi άφησε να εννοηθεί ότι η μνήμη RAM είναι επίσης μια άλλη πτυχή του συστήματος που απαιτούν τα νέα χαρακτηριστικά AI, οπότε ίσως δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι συσκευές που είναι συμβατές με το Apple Intelligence διαθέτουν τουλάχιστον 8GB RAM.

Παρά τον περιορισμό, οι κάτοχοι παλαιότερων iPhone έχουν ακόμα πολλά να περιμένουν στην επερχόμενη ενημέρωση λογισμικού της Apple: το iOS 18 διαθέτει αρκετά νέα χαρακτηριστικά εκτός από το Apple Intelligence και κάθε iPhone που μπορεί να τρέξει το iOS 17 είναι συμβατό με το iOS 18. Αυτό περιλαμβάνει και το iPhone XR από το 2018.

Αν εξακολουθείτε να θέλετε το Apple Intelligence στην τσέπη σας, αλλά δεν έχετε iPhone 15 ή iPhone 15 Pro, ίσως να θέλετε να περιμένετε για τη σειρά iPhone 16, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει όταν κυκλοφορήσει το iOS 18 το φθινόπωρο.

[via]

Loading