Η ΕΕ προειδοποίεί για τους κινδύνους και τις ζημιές που προκαλεί η πειρατεία
Η αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, προειδοποιώντας το για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πειρατεία. Η καμπάνια προειδοποιεί ότι τα άτομα που υποκλέπτουν περιεχόμενο ή αγοράζουν πλαστά προϊόντα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια, τα χρήματα και το απόρρητό τους. Ταυτόχρονα, το ίδιο ισχύει για όσους συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το ευρύ κοινό.
Η EUIPO κατατάσσει την πλαστογραφία και την πειρατεία στην ίδια κατηγορία. Άτομα που αγοράζουν πλαστά φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα ή εμβόλια Covid, διακινδυνεύουν την υγεία τους. Παράλληλα, όσοι χρησιμοποιούν διάφορα «ύποπτα» εργαλεία για να «κατεβάσουν» μουσική από το Youtube προκαλούν τις αντιδράσεις των μουσικών εταιρειών. Για παράδειγμα, οι πειρατικές IPTV συνδρομές κερδίζουν παράνομα ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
Εκείνοι που οργανώνουν μεγάλες πειρατικές επιχειρήσεις κυκλοφορούν σίγουρα στον εγκληματικό κόσμο. Σύμφωνα με την EUIPO, το γεγονός αυτό ενισχύει την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς συνδέεται άρρηκτα με εγκληματίες που διακινούν ναρκωτικά και ανθρώπους.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EUIPO, Christian Archambeau, σημειώνει ότι απαιτείται επείγουσα συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα, τόνισε ότι η πειρατεία και η πλαστογραφία περιλαμβάνονται πλέον στις δέκα κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας της EUIPO, δημοσιεύτηκε ένα video στο Youtube στο οποίο παρέχονται συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό προκειμένου να αποφύγει τους προκείμενους κινδύνους. Με την εξέχουσα συμβουλή «αν η τιμή είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον δεν είναι», το video στερείται προβολών και δεν αποτυπώνεται η πρέπουσα απήχηση. Γεγονός που θα έπρεπε να ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα…
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!