Η ΕΕ συζητά για το ενδεχόμενο παράκαμψης της end-to-end κρυπτογράφησης

Σε μια μάλλον ανησυχητική αποκάλυψη προχώρησε το αυστριακό δίκτυο ORF, καθώς κατάφερε να πάρει στα χέρια του ένα προσχέδιο του Συμβουλίου της ΕΕ όπου γίνεται συζήτηση για το αν θα υποχρεώσουν τελικά τις εταιρείες να δημιουργήσουν “Κερκόπορτες” στις υπηρεσίες που προστατεύουν τις συνομιλίες των χρηστών με end-to-end κρυπτογράφηση.

Η συζήτηση άνοιξε λόγω των τραγικών πρόσφατων γεγονότων σε Παρίσι και Βιέννη, καθώς εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αποτραπούν οι τρομοκρατικές ενέργειες εάν οι μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να ελέγχουν τις συνομιλίες στις διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας όπως τα WhatsApp και Telegram. Προσέξτε, όμως, η ΕΕ δεν συζητά την κατάργηση της end-to-end κρυπτογράφησης όπως λανθασμένα μεταφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, αλλά τη δυνατότητα πρόσβασης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που ανοίγει η συζήτηση για την παράκαμψη της E2E κρυπτογράφησης, αφού στο παρελθόν έχουν ανοίξει μέχρι και δικαστικές διαμάχες (κυρίως στις ΗΠΑ) μετά από τρομοκρατικές ενέργειες. Πάντως, είναι αρκετά νωρίς για να πούμε ότι θα προχωρήσει όντως μια τέτοια συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο της ΕΕ. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και από αυτό το μέτωπο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading