Η Ελλάδα μπλοκάρει πλέον και το OpenSubtitles

Ύστερα από αίτημα μίας τοπικής ομάδας κατά της πειρατείας, οι Ελληνικές εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υποχρεούνται να αποκλείσουν την πρόσβαση σε δεκάδες domain names, όπως το Fmovies.to, zoogle.com αλλά και το Opensubtitles.

Ο αποκλεισμός των πειρατικών ιστότοπων ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, αλλά σήμερα είναι κοινή πρακτική σε πολλές χώρες. Στην περίπτωση της Ελλάδας τέθηκε σε εφαρμογή το 2018. Η διαχείριση των προκείμενων αιτημάτων αποκλεισμού έγκειται στη δράση της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία ενεργεί μετά από καταγγελίες δικαιούχων.

Το ελληνικό σύστημα διαφέρει από αυτό των άλλων χωρών, καθώς δεν περιλαμβάνει δικαστική εποπτεία. Πρόκειται για μια διοικητική διαδικασία που επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ζητούν γρήγορα αποκλεισμούς πειρατικών ιστότοπων, χωρίς να προκύπτει ανάγκη δαπανηρών νομικών διαδικασιών.

Το πιο πρόσφατο αίτημα αποκλεισμού υποβλήθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η εταιρεία είχε προηγουμένως ζητήσει τον αποκλεισμό εναντίον των The Pirate Bay, 1337x και YTS.

Η νέα εντολή αποκλεισμού, που χορηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες, στοχεύει 47 domain names. Αρκετά από αυτά αφορούν αντίγραφα του δημοφιλούς ιστότοπου torrent RARBG, όπως rarbgto.org, proxyrarbg.or, rarbgget.org, rarbgmirror.com και rarbgmirror.org.

Άλλοι πειρατικοί ιστότοποι στη λίστα περιλαμβάνουν το Flixtor, Filmix, Watchservies, torrent Zooqle, TorrentGalaxy και πολλοί ιστότοποι του KickassTorrents.

Σχεδόν όλοι όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα παρέχουν πρόσβαση σε πειρατικές ταινίες και σειρές, με μία εξαίρεση: το Opensubtitles, την ανοιχτή κοινότητα υπότιτλων, η οποία δεν φιλοξενεί ή συνδέεται με πειρατικό περιεχόμενο. Το OpenSubtitles έχει μπει στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν. Εάν η έλλειψη δωρεάν υποτίτλων, θα οδηγήσει στην αδυναμία λήψης πολλών πειρατικών ταινιών και σειρών όμως είναι αμφίβολο.

Σύμφωνα με το TorrentFreak, η ΕΔΠΠΙ έστειλε επίσημη ειδοποίηση πριν τεθεί σε ισχύ, παρουσιάζοντας δύο διαδρομές διαφυγής. Οι διαχειριστές των ιστότοπων μπορούν είτε να αποκτήσουν άδεια, είτε να υποβάλουν επίσημη ένσταση.

Σύμφωνα με την επίσημη ειδοποίηση της ΕΔΠΠΙ:

Μπορείτε εθελοντικά να συμμορφωθείτε με το αίτημα του αιτούντος ή να λάβετε από τον αιτούντα σχετική άδεια εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της κοινοποίησης.
Εναλλακτικά, μπορείτε να διατυπώσετε τις αντιρρήσεις σας στην Επιτροπή εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, αποστέλλοντας ταυτόχρονα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν, ιδίως, ότι δεν υπάρχει παράβαση

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading