Η Ευρώπη κάνει το άλμα στους κβαντικούς υπολογιστές με έδρα τη Γερμανία

Η κοινοπραξία EuroHPC (EuroHPC JU) υπέγραψε μια μνημειώδη συμφωνία αγοράς με την IQM Quantum Computers, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η IQM θα παραδώσει δύο κβαντικά συστήματα αιχμής Radiance, τα οποία διαθέτουν 54 qubits και 150 qubits, αντίστοιχα.

Τα συστήματα αυτά, που πρόκειται να παραδοθούν το 2025 και το 2026, θα έχουν καθοριστική σημασία για την εκτέλεση κβαντικών αλγορίθμων σε διάφορους τομείς εφαρμογών, ενισχύοντας τους ερευνητές και τις βιομηχανίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το κβαντικό άλμα σε υπολογιστική ισχύ και ικανότητα υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της Ευρώπης να πρωτοστατήσει στην κβαντική έρευνα και καινοτομία, με το Κέντρο Υπερυπολογιστών Leibniz (LRZ) να λειτουργεί ως κρίσιμος κόμβος.

Η ανάπτυξη αυτών των κβαντικών συστημάτων θα παρέχει στους ευρωπαίους επιστήμονες και ερευνητές έγκαιρη πρόσβαση σε υβριδικές ροές εργασίας υπολογιστών υψηλών επιδόσεων (HPC) και κβαντικών υπολογιστών (QC), χάρη στην ενσωμάτωση του Munich Quantum Software Stack (MQSS). Μια τέτοια προσπάθεια όχι μόνο θα επιταχύνει την τεχνολογική πρόοδο της περιοχής, αλλά και θα τοποθετήσει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του κβαντικού υπολογισμού.

Η συνεργασία της EuroHPC JU με την IQM Quantum Computers αποτελεί παράδειγμα της αυξανόμενης φιλοδοξίας της Ευρώπης στην κβαντική τεχνολογία. Τα δύο κβαντικά συστήματα Radiance, που διαθέτουν qubits υψηλής ποιότητας και κορυφαίες πιστότητες παγκοσμίως, έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση πολύπλοκων κβαντικών αλγορίθμων, φέρνοντας πρωτοφανή υπολογιστική ισχύ στην Ευρώπη. Με ένα σύστημα 54 qubit να αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2025 και ένα μεγαλύτερο σύστημα 150 qubit μέχρι το τέλος του 2026, τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τη βασική επιστημονική έρευνα μέχρι την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων.

Το Leibniz Supercomputing Centre (LRZ) στο Garching της Γερμανίας έχει επιλεγεί ως ο φορέας υποδοχής αυτών των προηγμένων κβαντικών συστημάτων. Το LRZ βρίσκεται στην πρωτοπορία της υποδομής υπερυπολογιστών της Ευρώπης και τώρα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση προς υβριδικούς υπολογιστές HPC-κβαντικούς υπολογιστές. Αυτά τα υβριδικά συστήματα συνδυάζουν την παραδοσιακή υπερυπολογιστική ισχύ με κβαντικές δυνατότητες, επιτρέποντας την ταχύτερη επεξεργασία εξαιρετικά πολύπλοκων υπολογισμών που θα ήταν αδύνατη μόνο για τους κλασικούς υπολογιστές.

Αυτό που κάνει αυτή την ολοκλήρωση ιδιαίτερα πρωτοποριακή είναι η χρήση του Munich Quantum Software Stack (MQSS), το οποίο επιτρέπει πλήρως υβριδικές ροές εργασίας μεταξύ συστημάτων HPC και QC. Η ενσωμάτωση αυτή διασφαλίζει ότι η κβαντική υπολογιστική μπορεί να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές HPC, επιτρέποντας στους ευρωπαίους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε κβαντική τεχνολογία αιχμής για διάφορες ερευνητικές εφαρμογές. Από την άνοιξη του 2025, οι επιστήμονες και οι βιομηχανίες σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα, σηματοδοτώντας ένα στρατηγικό ορόσημο στο ταξίδι της Ευρώπης στην Κβαντική Πληροφορική.

Το Κέντρο Υπερυπολογιστών Leibniz (LRZ) είναι ένας από τους έξι ευρωπαϊκούς χώρους που έχουν οριστεί από την κοινοπραξία EuroHPC για τη λειτουργία και την ανάπτυξη υβριδικών υπερυπολογιστών, επιταχυνόμενων από κβαντικές τεχνολογίες. Ο κομβικός του ρόλος στο έργο υπογραμμίζει την ηγετική θέση της Γερμανίας στον τομέα των υψηλών επιδόσεων και των κβαντικών υπολογιστών. Με τη φιλοξενία τόσο του συστήματος 54qubit όσο και του συστήματος 150qubit, το LRZ εδραιώνει τη θέση του ως βασικού παίκτη στο τοπίο των κβαντικών υπολογιστών της Ευρώπης.

Αυτό δεν είναι το πρώτο εγχείρημα της LRZ στην κβαντική τεχνολογία. Το καλοκαίρι του 2024, το LRZ και το IQM συνεργάστηκαν για να θέσουν σε λειτουργία τον πρώτο υβριδικό υπολογιστή HPC-κβαντικό υπολογιστή της Γερμανίας, με επεξεργαστή 20 qubit. Το έργο αυτό αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο, θέτοντας τις βάσεις για μεγαλύτερα και πιο προηγμένα κβαντικά συστήματα. Τα νέα συστήματα Radiance θα βασιστούν σε αυτή την πρόοδο, παρέχοντας στους ερευνητές ακόμη μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και ευελιξία.

Ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της έγκαιρης ανάπτυξης στο LRZ είναι ο χρόνος που θα ακολουθήσει. Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να αναπτύσσει την κβαντική υποδομή της, η έγκαιρη διαθεσιμότητα αυτών των συστημάτων θα επιτρέψει στους ερευνητές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την κβαντική τεχνολογία ακόμη και πριν από την πλήρη εγκατάσταση των συστημάτων Euro-Q-Exa. Η προσέγγιση αυτή συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής, διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια κβαντική σκηνή.

[via]

Loading