Η Γερμανία λανσάρει εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών μέσα στην εβδομάδα

Η Γερμανία χαλαρώνει από σήμερα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από το εξωτερικό και ευελπιστεί ότι θα διατηρήσει ένα καλό επίπεδο ελέγχου για τα κρούσματα COVID-19 χάριν στην εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα αύριο Τρίτη 16 Ιουνίου 2020).

Η είδηση έρχεται από τον υπουργό Υγείας κ. Jens Spahn, ο οποίος τόνισε πως καθυστέρησε η ανάπτυξη και το λανσάρισμα της εφαρμογής έως ότου διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της εμβέλειας Bluetooth, αλλά και η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών με την ανώνυμη συλλογή των δεδομένων χωρίς αυτά να αποθηκεύονται σε κάποια κεντρική βάση. Στην ανάπτυξη της εφαρμογής συμμετέχουν η εταιρεία ασφαλείας SAP και η Deutsche Telekom.

Πάντως, για να είναι αποτελεσματική μια εφαρμογή contact tracing απαιτείται μεγάλη συμμετοχή από τους απλούς χρήστες που θα δώσουν τη συγκατάθεση τους για τη συλλογή αυτών των δεδομένων και παράλληλα θα έχουν διαρκώς ανοικτή την κεραία Bluetooth της συσκευής τους. Αρκετές χώρες έχουν διαθέσει ήδη τέτοιου είδους εφαρμογές στο κοινό, όμως για την ώρα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σιγκαπούρη εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρακολουθούν τις συσκευές όλων των κατοίκων, διότι η συμμετοχή τους στην εφαρμογή contact tracing κινείται σε πολύ μικρά ποσοστά.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, που ετοιμάζεται επίσης να υποδεχτεί τουρίστες σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρεί στάση αναμονής για να δει αν όντως έχουν αποτέλεσμα.

Πως λειτουργεί η ιχνηλάτηση επαφών των Google και Apple

Όταν δύο άνθρωποι βρεθούν σε κοντινή απόσταση, τα smartphones τους θα ανταλλάσουν μεταξύ τους ανώνυμους τυχαίους κωδικούς-δείκτες που θα αλλάζουν κάθε 15 λεπτά. Σε περίπτωση που ένας από αυτούς διαγνωστεί ότι πάσχει από COVID-19, τότε θα ανεβαίνει στο cloud μια λίστα με τέτοιους κωδικούς-δείκτες που ανταλλάχθηκαν με όλους όσους ήρθε σε κοντινή επαφή. Παράλληλα, το smartphone του δεύτερου χρήστη θα κατεβάζει ανά τακτά διαστήματα τέτοιες λίστες με κωδικούς και αν κάποιος κωδικός έχει “μεταφερθεί” και στο δικό του smartphone, τότε αυτό θα σημαίνει πως ήρθε σε κοντινή επαφή με κάποιον ασθενή και θα πρέπει να ενημερώσει ο ίδιος άμεσα τις αρχές. Παρόλα αυτά, δεν θα μπορεί από μόνος του ο χρήστης να δηλώσει πως είναι ασθενής.

[via]

Loading