Η Γη απέκτησε ένα προσωρινό «δεύτερο φεγγάρι»!

Οι επιστήμονες της NASA είχαν υπολογίσει ότι την περασμένη Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, η Γη θα έπρεπε να συλλάβει ένα προσωρινό «δεύτερο φεγγάρι» και αυτό έγινε! Αυτό το «μίνι φεγγάρι» είναι στην πραγματικότητα ο μικρός αστεροειδής 2024 PT5, ο οποίος συνήθως περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο ως μέρος μιας μικρής ζώνης αστεροειδών που ακολουθεί την τροχιά της Γης.

Αν και η Σελήνη είναι μαζί μας εδώ και περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτός ο αστεροειδής θα είναι ένας προσωρινός επισκέπτης που δεν θα μείνει στη γειτονιά ούτε καν μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το σύστημα Horizons του Jet Propulsion Laboratory της NASA, η προσωρινή πρόσληψη ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου.

Ο αστεροειδής 2024 PT5 ανήκει στη ζώνη αστεροειδών Arjuna, μια δευτερεύουσα ζώνη διαστημικών βράχων που ακολουθούν τροχιές πολύ παρόμοιες με αυτές της Γης, σε μέση απόσταση από τον Ήλιο περίπου 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στον πληθυσμό των αστεροειδών και κομητών που βρίσκονται κοντά στη Γη.

Αν και η ιδέα ενός δεύτερου φεγγαριού μπορεί να φαίνεται εξαιρετική, αυτά τα γεγονότα βαρυτικής σύλληψης είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένα. Σύμφωνα με τον Carlos de la Fuente Marcos, καθηγητή στο Universidad Complutense de Madrid, ορισμένα αντικείμενα στη ζώνη αστεροειδών Arjuna μπορούν να πλησιάσουν τη Γη σε απόσταση περίπου 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, συνήθως μικρότερη από 3.540 km/h. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αστεροειδής 2024 PT5 δεν θα ακολουθήσει πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη.

Μετά τη σύντομη παραμονή του κοντά στη Γη, ο αστεροειδής 2024 PT5 θα συνεχίσει να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο ως μέλος της οικογένειας αστεροειδών Arjuna. Παρόλο που η επίσκεψη του 2024 PT5 θα είναι σύντομη, κοσμικά γεγονότα αυτού του είδους μας υπενθυμίζουν τον πλούτο και την πολυπλοκότητα του διαστημικού μας περιβάλλοντος, δίνοντας κίνητρο για περαιτέρω έρευνα και παρατηρήσεις στην αστρονομία και την πλανητική επιστήμη.

[via]

Loading