Η Google ενισχύει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια με το Identity Check σε Android και Chrome

Η εστίαση της Google στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ξεκάθαρη με τις λειτουργίες Theft Detection και Private Space που εισήγαγε το Android 15. Η πρώτη επιτρέπει σε μια Android συσκευή να αναγνωρίζει πότε έχει αρπαχτεί από τα χέρια του ιδιοκτήτη της, ενεργοποιώντας ένα κλείδωμα για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Η δεύτερη, η οποία είναι παρόμοια με το Secure Folder της Samsung, ουσιαστικά σας επιτρέπει να κρύβετε ευαίσθητες εφαρμογές και να μην τις αφήνετε να εμφανίζονται στην κανονική λίστα των εφαρμογών σας.

Στις δύο νέες λειτουργίες θα προστεθεί και ένα εργαλείο που ονομάζεται Identity Check, το οποίο, όπως υποδηλώνει και το όνομα του, θα προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, απαιτώντας βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας για την πρόσβαση σε κρίσιμες ρυθμίσεις και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με σημαντικές εφαρμογές όπως το Google Chrome.

Το Identity Check αναμένεται να φτάσει κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο έτος και θα αποτρέπει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στη συσκευή σας, ακόμη και αν κάποιος που έχει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη συσκευή γνωρίζει το password σας. Σε μια αναφορά για το Android Authority, ο Mishaal Rahman περιγράφει λεπτομερώς την επερχόμενη λειτουργία, υποδεικνύοντας ότι αν ενεργοποιηθεί, οι εφαρμογές που κανονικά θα σας επέτρεπαν τον έλεγχο ταυτότητας μέσω passcode, PIN, μοτίβου κ.λπ. θα απαιτούν ισχυρότερο βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας, όπως το να πρέπει να σαρώσετε τα δακτυλικά σας αποτυπώματα ή το πρόσωπό σας.

Έτσι, ουσιαστικά, αν κάποιος σας παρακολουθεί να πληκτρολογείτε το passcode της συσκευής σας και στη συνέχεια κλέψει τη συσκευή σας, η απλή γνώση του passcode δεν θα είναι αρκετή για να αποκτήσει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του λογαριασμού Google της συσκευής σας ή σε ευαίσθητες εφαρμογές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως «η αλλαγή του PIN σας, η απενεργοποίηση του Theft Protection ή η πρόσβαση στα Passkeys από μια μη αξιόπιστη τοποθεσία».

Στην αναφορά του Rahman, ο ειδικός σε θέματα λειτουργικών συστημάτων υποδεικνύει ότι επεκτεινόμενη πέρα από το Android, η λειτουργία θα ενσωματωθεί και στο Google Chrome. Για ενέργειες όπως η αυτόματη συμπλήρωση των passwords, ο browser θα απαιτεί βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας.

[via]

Loading