Η Google γλίτωσε το πρόστιμο €1.49 δισ. στην Ευρώπη για μονοπωλιακές πρακτικές

Μεγάλη και μάλλον ανέλπιστη επιτυχία για τη Google, καθώς ανέτρεψε το αντιμονοπωλιακό πρόστιμο ύψους 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Η απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Google είχε εμπλακεί σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές, περιλαμβάνοντας «ρήτρες αποκλειστικότητας» στις συμβάσεις της, οι οποίες εμπόδιζαν τις ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες από τους ανταγωνιστές της Google. Οι πρακτικές αυτές περιόριζαν τις επιλογές για τους διαφημιζόμενους και ενδεχομένως οδηγούσαν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία της Microsoft, μεταξύ άλλων εταιρειών, για τις πρακτικές της Google στην ΕΕ και η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνα της για τις πρακτικές της Google από το 2006 έως το 2016.

Το Γενικό Δικαστήριο δήλωσε ότι τα ευρήματα της Επιτροπής ήταν ως επί το πλείστον αληθή. Παρόλα αυτά, ανακάλυψε ότι η Επιτροπή είχε κάνει διαδικαστικά λάθη κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, τα οποία οδήγησαν τελικά στην απόρριψη των προστίμων από το δικαστήριο. Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν έλαβε επαρκώς υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις κατά την αξιολόγηση του πραγματικού αντίκτυπου των συμβατικών συμφωνιών της Google. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ότι οι πρακτικές της Google έβλαψαν πραγματικά τους καταναλωτές ή βοήθησαν την εταιρεία να διατηρήσει μονοπώλιο στην αγορά διαφημίσεων.

Η Google δήλωσε ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και δήλωσε επίσης ότι είχε ήδη τροποποιήσει τις συμβάσεις της το 2016 για να εξαλείψει την επίμαχη διάταξη, ακόμη και πριν από την απόφαση της Επιτροπής το 2019, σε email που έστειλε στο Reuters. «Είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο αναγνώρισε τα λάθη στην αρχική απόφαση και ακύρωσε το πρόστιμο», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση και θα εξετάσει πιθανά επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νομικούς λόγους.

Η νίκη αυτή έρχεται λίγο μετά την... ήττα που γνώρισε η Google σε μια ξεχωριστή έφεση σχετικά με πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ που αφορούσε την υπηρεσία σύγκρισης αγορών της. Η Google έχει αντιμετωπίσει συνολικά πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα από την ΕΕ για διάφορες υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τις επιχειρήσεις της που αφορούν τις διαφημίσεις, την αναζήτηση και την αγορά.

[via]

Loading