Χωρίς περιστροφές, χωρίς παιχνίδια και χωρίς να “ψαρεύει” τον κόσμο με διασκεδαστικές εφαρμογές, η κυβέρνηση της Κίνας είναι αποφασισμένη να χτίσει τον δικό της ψηφιακό κόσμο με βάση τους δικούς της όρους, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς. Από την 1η Δεκεμβρίου 2019, όποιος πολίτης επιθυμεί να ανοίξει καινούργια σύνδεση σε κάποιον πάροχο τηλεπικοινωνιών θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα του να δέχεται το σκανάρισμα του προσώπου του για την καλύτερη δυνατή ταυτοποίηση του.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση της Κίνας θέλει να εξαλείψει τα φαινόμενα απάτης και προφανώς ταυτόχρονα δημιουργεί μια τεράστια βάση δεδομένων με τα πρόσωπα των πολιτών που ενδεχομένως θα ενισχύσει άλλα projects παρακολούθησης τους, για τα οποία έχουμε μιλήσει αρκετά στο παρελθόν.
Πολλοί μπορεί να θυμάστε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει πολίτες που βρίσκονται στις “μαύρες λίστες” της (π.χ. είναι καταζητούμενοι, σεσημασμένοι, μειονότητες, αντιφρονούντες κλπ.). Οι αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν πνίγηκαν στην γραφειοκρατεία, μιας και η κυβέρνηση της Κίνας είναι από τις λίγες σε όλο τον κόσμο που μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι γουστάρει χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.
Το ζήτημα είναι αν η απόφαση της Κίνας θα βρει μιμητές σε μερικά χρόνια και στον υπόλοιπο “πολιτισμένο” κόσμο…
[via]