Η Κίνα γράφει ιστορία με το Chang'e 6: Φέρνει δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης!

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην άλλη πλευρά της Σελήνης, ένα κινεζικό διαστημικό σκάφος φορτωμένο με σεληνιακά πετρώματα και σκόνη ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη για να παραδώσει αυτά τα πολύτιμα δείγματα.

Το όχημα ανόδου της αποστολής Chang'e 6 της Κίνας απογειώθηκε από τη λεκάνη Άιτκεν στο νότιο πόλο της Σελήνης τη Δευτέρα και βρίσκεται καθ' οδόν για την επιστροφή του στη Γη, σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA).

Το Chang'e-6 εκτοξεύτηκε από το Wenchang Satellite Launch Center στις 3 Μαΐου και έφτασε στη Σελήνη σχεδόν ένα μήνα αργότερα. Το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε στη λεκάνη Aitken, τον μεγαλύτερο και παλαιότερο κρατήρα πρόσκρουσης στην άλλη πλευρά της Σελήνης. Αυτός ο κρατήρας μπορεί να έχει αποκαλύψει τμήματα του μανδύα της Σελήνης εκτοξεύοντάς τον στην επιφάνεια. Συλλέγοντας δείγματα από αυτόν τον κρατήρα πρόσκρουσης, η αποστολή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις πρώιμες προσκρούσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της Γης και της Σελήνης και γιατί η μακρινή πλευρά της Σελήνης είναι διαφορετική από την αντίστοιχη κοντινή.

Αφού παρέμεινε στη Σελήνη για δύο ημέρες, ένα τμήμα του διαστημικού σκάφους αποχωρίστηκε από την άκατο και εκτοξεύτηκε σε σεληνιακή τροχιά. Εκεί, το όχημα ανόδου πρόκειται να συνδεθεί με την υπηρεσιακή μονάδα της αποστολής σε τροχιά, η οποία θα τοποθετήσει τα δείγματα σε μια κάψουλα με προορισμό τη Γη. Ο στόχος ήταν το διαστημικό σκάφος να συλλέξει 2kg σεληνιακών υλικών χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο τρυπάνι. Η αποστολή έχει προγραμματιστεί να φτάσει στη Γη και να παραδώσει τα δείγματα στις 25 Ιουνίου.

Η Κίνα έχει επιστρέψει και στο παρελθόν υλικά από τη Σελήνη με την αποστολή Chang'e 5, η οποία έγραψε ιστορία επιστρέφοντας σεληνιακά δείγματα στη Γη για πρώτη φορά μετά από 40 και πλέον χρόνια. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας ελπίζει να γίνει το πρώτο που θα επιστρέψει δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης.

Σε αντίθεση με το σεληνιακό ημισφαίριο που βλέπει προς τη Γη, η μακρινή πλευρά είναι πιο πλούσια σε κρατήρες πρόσκρουσης, ενώ απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό οι μεγάλες, σκοτεινές θάλασσες ψυχρής λάβας που κυριαρχούν στην κοντινή πλευρά της Σελήνης. Είναι πολύ λίγα γνωστά για την μακρινή πλευρά της Σελήνης σε σύγκριση με την κοντινή της πλευρά και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα μπορούν να βοηθήσουν να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του φυσικού δορυφόρου της Γης

Loading