Η Κίνα σκάβει «τρύπα» σε βάθος 10.000 μέτρων και έχει τους λόγους της
Το εσωτερικό του φλοιού της Γης αποτελούσε ανέκαθεν ένα μυστήριο που προσέλκυε την προσοχή των γεωλόγων και των επιστημόνων. Και η Κίνα είναι η χώρα που ηγείται της κούρσας αυτής της έρευνας τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι έγινε γνωστό ότι η ασιατική χώρα ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας υπεράκτιας πλατφόρμας γεώτρησης 12.000 τόνων για την εκμετάλλευση των γεωλογικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Τώρα ανέλαβε μια ακόμη πιο δύσκολη αποστολή: τη διάνοιξη μιας τρύπας σε βάθος 10.000 μέτρων στον φλοιό της Γης.
Η τρύπα αυτή θα γίνει η βαθύτερη γεώτρηση που έχει γίνει ποτέ στην Κίνα και θα βρίσκεται στη λεκάνη Tarim της πλούσιας σε πετρέλαιο αυτόνομης περιοχής Xinjiang Uygur. Θα είναι πολύ στενή, αλλά θα διαπεράσει περισσότερα από 10 ηπειρωτικά στρώματα και θα φτάσει στο σύστημα της Κρητιδικής περιόδου στο φλοιό της Γης, το οποίο περιέχει πετρώματα ηλικίας άνω των 145 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Αυτή τη στιγμή η βαθύτερη ανθρωπογενής τρύπα στη Γη παραμένει το ρωσικό πηγάδι Kola Superdeep, το οποίο η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε το 1970 και έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων μετά από 20 χρόνια γεώτρησης.
Πώς θα γίνει αυτό; Χάρη στον εξαιρετικά βαρύ εξοπλισμό, που ζυγίζει τουλάχιστον 2.000 τόνους , ο οποίος περιλαμβάνει τρυπάνια και σωλήνες υψηλής τεχνολογίας. Και η εκσκαφή μέσα από αυτά τα στρώματα βράχων μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Ο λόγος είναι η επιλεγμένη τοποθεσία: η γεώτρηση γίνεται στη λεκάνη Tarim, μια τεράστια κοιλότητα γης που αποστραγγίζεται από τον ποταμό Tarim, όπου το κλίμα είναι εξαιρετικά ξηρό. Στην πραγματικότητα, στη μέση της λεκάνης βρίσκεται η έρημος Τακλαμακάν (η μεγαλύτερη στην Κίνα), η οποία βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου γίνεται η γεώτρηση.
«Η δυσκολία του έργου μπορεί να συγκριθεί με την οδήγηση ενός μεγάλου φορτηγού πάνω σε δύο λεπτά χαλύβδινα καλώδια», εξήγησε ο Sun Jinsheng, επιστήμονας της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.
Η επιχείρηση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελεί ορόσημο στην εξερεύνηση της Γης και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη του βάθους της επιφάνειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα εξερευνά το εσωτερικό της Γης εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα, με αυτή την υπερβαθιά οπή, επιδιώκει να ανακαλύψει ορυκτά και ενεργειακούς πόρους που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κάνει την οικονομία της να ευημερήσει.
Και όχι μόνο αυτό. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2021, το έθνος στοχεύει τώρα να μελετήσει επίσης την ανεξερεύνητη σύνθεση της Γης για να εκτιμήσει τους κινδύνους περιβαλλοντικών καταστροφών , όπως οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.
[via]