Η Κίνα επιδιώκει να υιοθετήσει μια λίγο πιο σκληρή προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση των φυσικών της πόρων. Σύμφωνα με μια νέα αναφορά, χάρη στη νέα νομοθεσία, η χώρα προχωρά στην κρατικοποίηση όλων των υλικών σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών. Η κίνηση της Κίνας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2024, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις αυτής της νέας ενέργειας της Κίνας.
Η είδηση επισημάνθηκε από το Tom's Hardware. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο νέος νόμος θα απαγορεύει σε ορισμένα άτομα και οργανισμούς να έχουν πρόσβαση ή να βλάπτουν τα υλικά σπάνιων γαιών της Κίνας, κάτι που είναι πιθανότατα μια αντίδραση στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας που την εμποδίζουν να αποκτήσει προηγμένη τεχνολογία. Το άρθρο αναφέρει ότι εκτιμάται πως η Κίνα μπορεί να ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα νομοθεσία ως μοχλό πίεσης σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τις κυρώσεις που επηρεάζουν τη χώρα.
Τα δύο ορυκτά που θα μπορούσαν γρήγορα να εμπλακούν σε μια διαμάχη είναι το γάλλιο και το γερμάνιο. Αυτά τα στοιχεία σπάνιων γαιών χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία τεχνολογιών και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τους σε βιομηχανίες παγκοσμίως, οπότε η κίνηση της Κίνας θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Το Tom's Hardware σημειώνει ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 94% της παγκόσμιας προσφοράς γαλλίου, ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές βιομηχανίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για αυτά τα μέταλλα σπάνιων γαιών, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης της Κίνας όταν η νομοθεσία τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να προμηθεύονται αυτά τα υλικά από άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ ή η Βραζιλία, τα οποία πιθανότατα θα είναι πιο ακριβά από ό,τι η προμήθειά τους από την Κίνα. Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να πιέσουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει λίγο τις κυρώσεις, ώστε να επιτραπεί η αγορά ορισμένων υλικών από την Κίνα για να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η Κίνα φαίνεται να έχει στα χέρια της ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς φέρεται να παράγει σήμερα έως και το 70% των ορυκτών σπάνιων γαιών της Γης. Σύμφωνα με έναν απολογισμό, η Κίνα διαθέτει αποθέματα σπάνιων γαιών συνολικού ύψους περίπου 44 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, ενώ τα αποθέματα των ΗΠΑ υπολογίζονται σε μόλις 1,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Investing News Network.
[via]