Η Κίνα σκοπεύει να εκτρέψει κοντινό στη Γη αστεροειδή το 2030

Η Κίνα επιθυμεί να μπει στον τομέα της πλανητικής άμυνας, καθώς ένα νέο έγγραφο της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας (CNSA) επιβεβαιώνει ότι το 2030, η χώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική αποστολή για την εκτροπή ενός μικρού αστεροειδούς από την τρέχουσα πορεία του.

Η Γη πλήττεται από αντικείμενα από το Διάστημα έως και 50 φορές την ημέρα. Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, επειδή τα περισσότερα από αυτά έχουν το μέγεθος κόκκων άμμου. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μας χτυπούν πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα, και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τα αντικείμενα αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να προκαλέσουν καταστροφικά γεγονότα όπως η εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Ακόμη και κάτι σαν ένας μεσαίου μεγέθους αστεροειδής μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά. Δεν χρειάζεται καν να χτυπήσει το έδαφος. Το 2013, ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας με τη δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας 500 χιλιοτόνων, σπάζοντας παράθυρα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια στο έδαφος. Το 1908, ένας αστεροειδής εξερράγη πάνω από την Τουνγκούσκα, στη Σιβηρία, με δύναμη έως και 50 μεγατόνων.

Και στις δύο περιπτώσεις (και σε άλλες), η Ανθρωπότητα ήταν πραγματικά πολύ τυχερή. Αλλά η τύχη δεν είναι η καλύτερη βάση για τον προγραμματισμό του μέλλοντος, γι' αυτό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις μέρες για την εξεύρεση τρόπων εντοπισμού, σχεδίασης και εκτροπής δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών προτού γίνουν ενεργός απειλή.

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο Journal of Deep Space Exploration, η CNSA περιγράφει μια προγραμματισμένη αποστολή για να αποδείξει την ικανότητα της Κίνας να πραγματοποιήσει μια τέτοια εκτροπή. Ο στόχος είναι ένας κοντινός στη Γη αστεροειδής με διάμετρο περίπου 30 μέτρα που ονομάζεται (NEO) 2015 XF261, ο οποίος πέρασε σε απόσταση 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας στις 9 Ιουνίου 2024.

Ο σκοπός της αποστολής δεν είναι απλώς να εκτρέψει τον αστεροειδή, αλλά να προσδιορίσει το σχήμα, το μέγεθος, τη σύνθεση και τη δομή του αστεροειδούς-στόχου χρησιμοποιώντας φασματικούς ανιχνευτές και τρισδιάστατους ανιχνευτές λέιζερ, έγχρωμες κάμερες μεσαίου πεδίου, ραντάρ ανίχνευσης και αναλυτές σωματιδίων σκόνης.

Οι παρατηρήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα τριών έως έξι μηνών αφότου το διαστημικό σκάφος τεθεί σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή το 2030. Αφού ολοκληρωθεί η παρατήρηση, θα εκτοξευθεί ένας κινητικός κρουστικός μηχανισμός προς τον αστεροειδή και το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει στο σταθμό για έξι έως 12 μήνες για να μετρήσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση των αλλαγών στην τροχιά του αστεροειδούς, τη μελέτη του κρατήρα της πρόσκρουσης και την ανάλυση των υλικών που εκτινάχθηκαν.

[via]

Loading