Η Meta επαναφέρει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, αλλά για καλούς σκοπούς

Η Meta ανακοίνωσε ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε μια προσπάθεια να πατάξει τις διαφημιστικές απάτες με διασημότητες που μαστίζουν τις πλατφόρμες Facebook και Instagram. Η κίνηση αυτή έρχεται τρία χρόνια αφότου η Meta αφαίρεσε τις λειτουργίες αναγνώρισης προσώπου από το Facebook μετά από αντιδράσεις κατά της τεχνολογίας. Η Meta θα ελπίζει ότι η εφαρμογή του συστήματος, και ο λόγος για τον οποίο το έφερε, θα τύχει καλύτερης υποδοχής από τις διαδικτυακές κοινότητές της αυτή τη φορά.

«Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες δημόσιων προσώπων, όπως δημιουργοί περιεχομένου ή διασημότητες, για να δελεάσουν τους ανθρώπους να εμπλακούν με διαφημίσεις που οδηγούν σε ιστοσελίδες απάτης, όπου τους ζητείται να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες ή να στείλουν χρήματα», εξήγησε η Meta.

Η Meta διαθέτει ήδη ένα σύστημα για την ανίχνευση απατηλών διαφημίσεων στις οποίες εμπλέκονται διασημότητες, αλλά τώρα στοχεύει να το κάνει πιο ισχυρό. Προχωρώντας προς τα εμπρός, εάν υποπτεύεται ότι μια διαφήμιση είναι πιθανή απάτη και περιέχει την εικόνα ενός δημόσιου προσώπου που κινδυνεύει από την εξαπάτηση διασημοτήτων, θα αναπτύσσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να συγκρίνει τα πρόσωπα στη διαφήμιση με τις εικόνες προφίλ του δημόσιου προσώπου στο Facebook και το Instagram. Εάν επιβεβαιώσει την ταύτιση και καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση είναι απάτη, η Meta θα την αποκλείσει.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το ίδιο είδος κριτικής που ώθησε τη Meta να εγκαταλείψει μια μορφή τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου πριν από τρία χρόνια, η οποία περιελάμβανε αυτόματη σήμανση (tag) φωτογραφιών των χρηστών του Facebook, η εταιρεία δήλωσε ότι θα διαγράψει όλα τα δεδομένα προσώπου που παράγονται από τις διαφημίσεις για τη σύγκριση μιας χρήσης, ανεξάρτητα από το αν το σύστημα της βρίσκει μια ταύτιση, προσθέτοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι πρώτες δοκιμές με μια μικρή ομάδα διασημοτήτων και δημόσιων προσώπων δείχνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, θα εντάξει μια ευρύτερη ομάδα διασημοτήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε απάτες με διασημότητες. Οι επιλεγμένοι θα ειδοποιηθούν και θα μπορούν να αποχωρήσουν από το σύστημα ανά πάσα στιγμή

Η Meta δήλωσε ότι δοκιμάζει επίσης την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ως έναν τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να επαληθεύουν την ταυτότητα τους και να ανακτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook και Instagram, εάν ξεχάσουν τον κωδικό πρόσβασής τους, χάσουν τη συσκευή τους ή εξαπατηθούν δίνοντας τον κωδικό πρόσβασής τους σε κάποιον απατεώνα.

Προς το παρόν, οι κάτοχοι λογαριασμών που έχουν παραβιαστεί πρέπει να επαληθεύσουν την ταυτότητα τους για να ανακτήσουν την πρόσβαση τους, ανεβάζοντας μια επίσημη ταυτότητα ή ένα επίσημο πιστοποιητικό που δείχνει το όνομα τους. Όμως, η Meta δήλωσε ότι δοκιμάζει τώρα «video selfies» ως έναν νέο τρόπο επαλήθευσης ταυτότητας.

«Ο χρήστης θα ανεβάσει ένα video selfie και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να συγκρίνουμε τη selfie με τις φωτογραφίες προφίλ του λογαριασμού στον οποίο προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση», εξήγησε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το σύστημα είναι «παρόμοιο με τα εργαλεία επαλήθευσης ταυτότητας που μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη για να ξεκλειδώσετε το smartphone σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές».

Τα ανεβασμένα video selfies θα κρυπτογραφούνται και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια και δεν θα εμφανίζονται ποτέ σε καμία πλατφόρμα της Meta. Το video θα διαγράφεται επίσης αμέσως από τη Meta μόλις χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της ταυτότητας ενός χρήστη.

«Η επαλήθευση με video selfie επεκτείνει τις επιλογές των χρηστών για να ανακτήσουν την πρόσβαση στο λογαριασμό τους, διαρκεί μόνο ένα λεπτό και είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επαληθεύσουν οι χρήστες την ταυτότητα τους», δήλωσε η Meta. «Αν και γνωρίζουμε ότι οι χάκερς θα συνεχίσουν να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία ανάκτησης λογαριασμού, αυτή η μέθοδος επαλήθευσης θα είναι τελικά πιο δύσκολο για τους χάκερς να κάνουν κατάχρηση από την παραδοσιακή επαλήθευση ταυτότητας με έγγραφα».

[via]

Loading