Με τη NASA να ελπίζει να στείλει ανθρώπους στον Άρη τη δεκαετία του 2030 και τον Elon Musk να διαφημίζει τα σχέδια της SpaceX για τον αποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη σε επίπεδο επιστημονικής φαντασίας, η ιδέα της γεωδιαμόρφωσης του Άρη μπορεί να φαίνεται κάπως εξωπραγματική. Αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances υποστηρίζει ότι ίσως να μην είναι τόσο τραβηγμένη όσο πιστεύαμε στο παρελθόν.
Στην πραγματικότητα, η μετατροπή του Άρη σε έναν πιο πράσινο, πιο βιώσιμο πλανήτη μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η έγχυση μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του. Τα σωματίδια αυτά θα επέτρεπαν τότε στον πλανήτη να γίνει θερμότερος, ενδεχομένως μέχρι και πάνω από 10 °C θερμότερος, μέσα σε λίγους μόνο μήνες.
Η ιδέα βασίζεται σε μια παρόμοια κατάσταση που βιώνουμε σήμερα εδώ στη Γη και ονομάζεται "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Στον Άρη, αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τον πλανήτη και να επιτρέψει την γεωδιαμόρφωση του, αναγκάζοντας τον να γίνει συνολικά θερμότερος.
Φυσικά, υπάρχουν κάποιες μεγάλες προϋποθέσεις εδώ, όπως το γεγονός ότι θα χρειάζονταν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι σωματιδίων κάθε χρόνο. Ωστόσο, τα σωματίδια θα μπορούσαν εύκολα να κατασκευαστούν από την αρειανή σκόνη, καθιστώντας εύκολο να μετατραπεί ένας από τους μεγαλύτερους πόρους του Άρη σε κάτι χρήσιμο.
Εντούτοις, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το συνολικό κόστος ενός τόσο τεράστιου έργου. Αν και δεν είναι τόσο ακριβό όσο άλλα σχέδια για την γεωδιαμόρφωση του Άρη, τα οποία απαιτούσαν τη χρήση σπάνιων χλωροφθορανθράκων, το νέο σχέδιο θα απαιτούσε ακόμη τη μετατροπή του σιδήρου και του αλουμινίου σε ράβδους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία.
Η ιδέα είναι πραγματικά συναρπαστική και λίγο έξω από τα συνηθισμένα. Αλλά αν οι επιστήμονες μπορέσουν πραγματικά να καταλήξουν σε ένα σχέδιο, θα μπορούσε να καταστεί εφικτή η γεωδιαμόρφωση του Άρη κάποια στιγμή στο μέλλον. Αρκεί, φυσικά, να μπορέσει κάποτε να φτάσει εκεί η Ανθρωπότητα...
[via]