Η Microsoft ετοιμάζει τον πιο ισχυρό κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο

Η Microsoft συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή στον κόσμο της έρευνας στον τομέα της κβαντικής πληροφορικής. Τον Ιούνιο του 2024 δημοσίευσε το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ενός πραγματικού κβαντικού υπολογιστή, ενώ τώρα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Quantum World Congress, η Microsoft προέβη σε ορισμένες ανακοινώσεις συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συνεργασίας που, όπως ισχυρίζεται, θα δημιουργήσει την ισχυρότερη κβαντική μηχανή όλων των εποχών.

Σε μια ανάρτηση στο επίσημο blog της Microsoft, η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται με την Atom Computing για την κατασκευή της μηχανής. Θα συνδυάζει το βελτιωμένο σύστημα qubit-virtualization της Microsoft με το υλικό ουδέτερου ατόμου της Atom Computing. Η Microsoft αναφέρει ότι έχει ήδη κατασκευάσει λογικά qubits με αυτή τη συνεργασία και οι δύο εταιρείες εργάζονται έτσι ώστε η κβαντική μηχανή να μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες λειτουργίες και αποτελέσματα κβαντικού υπολογισμού.

Το hardware της Atom Computing συνδυάζει μοναδικά τις δυνατότητες που είναι απαραίτητες για την επέκταση της κβαντικής διόρθωσης σφαλμάτων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού qubits υψηλής πιστότητας, συνδεσιμότητας όλων προς όλα τα qubit, μεγάλων χρόνων συνοχής και μετρήσεων στο μέσο του κυκλώματος με επαναφορά και επαναχρησιμοποίηση των qubit. Η εταιρεία κατασκευάζει συστήματα 2ης γενιάς με πάνω από 1.200 φυσικά qubits και σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει τον αριθμό των φυσικών qubit με κάθε νέα γενιά hardware.

Η δημοσίευση προσθέτει ότι το hardware της Atom Computing θα χρησιμοποιεί επίσης τα πρωτόκολλα ανοχής σφαλμάτων της Microsoft. Αυτή η συνεργασία έχει επίσης σχεδιαστεί για να δείξει ότι η πλατφόρμα Azure Quantum της Microsoft μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα λογικά qubits με διάφορες λύσεις υλικού. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πότε τα μηχανήματα της Atom Computing με την πλατφόρμα της Microsoft θα είναι διαθέσιμα για εμπορική χρήση.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Microsoft ανακοίνωσε ένα ορόσημο για τους κβαντικούς υπολογιστές με έναν άλλο συνεργάτη στον τομέα του hardware, την Quantinuum. Κατάφεραν να δημιουργήσουν αξιόπιστα λογικά qubits που είχαν ποσοστό σφάλματος 800 φορές καλύτερο από τη χρήση φυσικών qubits. Σήμερα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε και πάλι με την Quantinuum για την κατασκευή 12 εξαιρετικά αξιόπιστων λογικών qubits. Η Microsoft αναφέρει ότι πρόκειται για τον «μεγαλύτερο αριθμό περιπλεγμένων λογικών qubits, με την υψηλότερη πιστότητα, που έχει καταγραφεί ποτέ».

[via]

Loading