Η NASA βρήκε την εξήγηση για τον περίεργο θόρυβο στο Starliner

Μία ημέρα αφότου ο αστροναύτης της NASA, Butch Wilmore, άκουσε περίεργους θορύβους στο εσωτερικό του πολύπαθου Starliner της Boeing που είναι προσκολλημένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η υπηρεσία σχολίασε την προέλευση του μυστηριώδους ήχου. Ο Wilmore μετέδωσε τον παλλόμενο θόρυβο στη Γη, όπου ένας μηχανικός τον συνέκρινε με ένα sonar ping. Ο ήχος εκπέμφθηκε από το ενσωματωμένο ηχείο του Starliner και ο Wilmore δεν παρατήρησε ύποπτους θορύβους από την ίδια την κάψουλα.

Το απόσπασμα της επικοινωνίας μεταξύ του Wilmore και του Houston έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλοι έψαχναν να καταλάβουν τι συνέβαινε στον ISS. Ο πλανητικός επιστήμονας και πρώην μηχανικός της NASA Dr. Philip Metzger κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να πρόκειται για μια απλή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή - ένα πολύ συνηθισμένο, δύσκολο να εξαλειφθεί φαινόμενο στα διαστημικά συστήματα ενδοεπικοινωνίας. «Πέρασα 10 χρόνια στις επικοινωνίες/ναυτιλιακές εγκαταστάσεις του Shuttle και στη συνέχεια 7 χρόνια στις επικοινωνίες του ISS, και πάντα κυνηγούσαμε αδέσποτα σήματα», πρόσθεσε ο Metzger.

Όπως και να 'χει, η NASA ανέλυσε το σήμα και σχετικά γρήγορα βρήκε τη δική της εξήγηση για τον παλλόμενο ήχο, ο οποίος στο μεταξύ σταμάτησε:

Η ανατροφοδότηση από το ηχείο ήταν αποτέλεσμα μιας διαμόρφωσης ήχου μεταξύ του διαστημικού σταθμού και του Starliner. Το σύστημα ήχου του διαστημικού σταθμού είναι πολύπλοκο, επιτρέποντας τη διασύνδεση πολλαπλών διαστημικών σκαφών και μονάδων, και είναι σύνηθες να παρατηρείται θόρυβος. Το πλήρωμα καλείται να επικοινωνεί με τον έλεγχο αποστολής όταν ακούει ήχους που προέρχονται από το σύστημα επικοινωνίας. Η ανατροφοδότηση του ηχείου που ανέφερε ο Wilmore δεν έχει καμία τεχνική επίπτωση στο πλήρωμα, το Starliner ή τις λειτουργίες του σταθμού, συμπεριλαμβανομένης της αποκόλλησης του Starliner από τον σταθμό χωρίς πλήρωμα όχι νωρίτερα από την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Το Starliner αντιμετώπισε διαρροές ηλίου και προβλήματα με τους προωθητήρες καθ' οδόν προς τον ISS, αλλά αυτά δεν ανησυχούν ιδιαίτερα την κατασκευάστρια Boeing. Παρ' όλα αυτά, η NASA, η οποία αποφάσισε να παίξει εκ του ασφαλούς και να στείλει τους αστροναύτες της Boeing, Butch Wilmore και Suni Williams πίσω στη Γη με το σκάφος Crew Dragon της SpaceX.

[via]

Loading