Η Nokia προσθέτει συνδεσιμότητα 4G στους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη

Η Nokia συνεργάζεται με την Axiom Space για την ενσωμάτωση προηγμένων δυνατοτήτων 4G LTE στις διαστημικές στολές επόμενης γενιάς που θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή Artemis III της NASA. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας θα δουν τους αστροναύτες εξοπλισμένους με δικτυακή συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στη σεληνιακή επιφάνεια το 2026, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα στη διαστημική εξερεύνηση.

Με την ενσωμάτωση της συνδεσιμότητας δικτύου στις διαστημικές στολές Axiom Space Extravehicular Mobility Unity (AxEMU), οι αστροναύτες θα μπορούν να καταγράφουν και να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο βίντεο σε ανάλυση HD, φωνητικές επικοινωνίες και τηλεμετρία σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων στη Σελήνη. Εκτός από την απρόσκοπτη αλληλεπίδραση με τον έλεγχο της αποστολής στη Γη, το δίκτυο 4G αναμένεται επίσης να βελτιώσει τις επικοινωνίες μεταξύ των πληρωμάτων.

Το κλειδί για την ανάπτυξη είναι το Σύστημα Επικοινωνιών Σεληνιακής Επιφάνειας (LSCS) της Nokia, το οποίο αποτελείται από ένα «network-in-a-box», που περιλαμβάνει τον ασύρματο, τον σταθμό βάσης και τα βασικά στοιχεία ενός επίγειου δικτύου κινητής τηλεφωνίας συσκευασμένα σε μια ενιαία μονάδα, καθώς και μονάδες συσκευών που ενσωματώνονται απευθείας στις διαστημικές στολές. Τα στοιχεία πρέπει να βελτιστοποιηθούν για το μέγεθος, το βάρος και την ενεργειακή απόδοση, καθώς και για να αντέχουν στις σκληρές συνθήκες του σεληνιακού περιβάλλοντος.

Ο Russell Ralston, EVP της Axiom Space, σχολίασε πως «η προσθήκη δυνατότητας δικτύου υψηλής ταχύτητας 4G/LTE στη Σελήνη θα χρησιμεύσει ως ζωτικής σημασίας γέφυρα που θα συνδέει τους αστροναύτες με τη Γη, διευκολύνοντας την ανταλλαγή κρίσιμων δεδομένων και επιτρέποντας την επικοινωνία βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε μεγάλες αποστάσεις».

«Αξιοποιούμε τις ίδιες τεχνολογίες που βασίζονται σε πρότυπα και συνδέουν καθημερινά δισεκατομμύρια συσκευές στη Γη, ενώ παράλληλα φέρνουμε νέες καινοτομίες και τεχνολογίες για τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στο Διάστημα», σημείωσε ο Thierry E. Klein, πρόεδρος του τμήματος Bell Labs Solutions Research της Nokia.

Η συνεργασία βασίζεται στις προηγούμενες προσπάθειες της Nokia να αναπτύξει το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής IM-2 της Intuitive Machines. Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, η Nokia στοχεύει να αποδείξει τη βιωσιμότητα της ασύρματης συνδεσιμότητας για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

[via]

Loading