Η Ολλανδία πιέζει για να μπει επιτέλους η Ευρώπη στον χάρτη των επεξεργαστών

Η Ευρώπη έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την παραγωγή του 20% των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων της παγκόσμιας αγοράς έως το 2030, και το EU Chips Act θα διαθέσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το project IPCEI ME/CT, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η οποία θα διαθέσει 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης στους ημιαγωγούς και τις επικοινωνίες.

Παρά την προσπάθεια αυτή, η θέση της Ευρώπης στη βιομηχανία ημιαγωγών δύσκολα θα είναι μεσοπρόθεσμα ίση με εκείνη των ΗΠΑ και της Ασίας μαζί. Το πρόγραμμα «Chips and Science Act» που εγκρίθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022 είναι επιχορηγημένο με 52 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται ειδικά για τη βιομηχανία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και ήδη αποδίδει αποτελέσματα. Επιπλέον, ο βιομηχανικός ιστός της χώρας υπό την ηγεσία του Joe Biden είναι πολύ πιο εκτεταμένος και εύρωστος από τον ευρωπαϊκό, χάρη στην υποστήριξη εταιρειών όπως η NVIDIA, η Intel, η AMD, η Apple, η Qualcomm ή η Texas Instruments, μεταξύ άλλων.

Αν κοιτάξουμε προς την Ασία, είναι σαφές ότι ο ανταγωνισμός είναι συντριπτικός. Σήμερα, το 90% των chips μνήμης, το 75% των μικροεπεξεργαστών και το 80% των πλακιδίων πυριτίου κατασκευάζονται σε αυτή την ήπειρο. Τα στοιχεία αυτά είναι συντριπτικά σε τέτοιο βαθμό που μεσοπρόθεσμα είναι απολύτως απρόσιτα για τη Δύση. Η Ταϊβάν είναι η ασιατική χώρα με τους πιο εντυπωσιακούς αριθμούς. Παράγει το 90% των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και το 41% των μικροεπεξεργαστών που διατίθενται παγκοσμίως.

Ο Dirk Beljaarts, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού που θα στοχεύει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών στη Γηραιά Ήπειρο. Είναι προφανές ότι σκοπεύει να προχωρήσει πολύ πέρα από τον ισχύοντα ευρωπαϊκό νόμο για τα τσιπ, πιθανότατα επειδή το σχέδιο αυτό δεν είναι αρκετό για να ανταγωνιστεί κατά πόδας την Κίνα και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Beljaarts ανέφερε ρητά την ανάγκη η Ευρώπη να τοποθετηθεί στο επίπεδο αυτών των δύο ανταγωνιστών στον κλάδο αυτό.

Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση της Ολλανδίας αισθάνεται νομιμοποιημένη να προωθήσει και να ηγηθεί της δημιουργίας αυτού του ευρωπαϊκού συνασπισμού είναι προφανής: η ASML, η εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει τον πιο προηγμένο εξοπλισμό φωτολιθογραφίας στον κόσμο, είναι ολλανδική. Το βάρος της στη βιομηχανία ημιαγωγών είναι κολοσσιαίο, γεγονός που την έχει τοποθετήσει ως το ευρωπαϊκό προπύργιο των chips. Αλλά η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εταιρείες όπως η ASML. Μάλιστα, ο Beljaarts έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση στην οποία υπάγεται θέλει «να διευκολύνει τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν αρκετές εγκαταστάσεις για την παραγωγή, τη συναρμολόγηση και τη συσκευασία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων».

«Για να έχουμε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι άλλων παγκόσμιων παραγόντων και να αποκτήσουμε επιρροή, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι, αν και η Ολλανδία είναι πρόθυμη να αναλάβει ηγετική θέση, εργάστηκε παράλληλα στην ανάπτυξη αυτής της ιδέας με τον Adolfo Urso, τον Ιταλό ομόλογο του. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Ο Beljaarts συναντήθηκε επίσης πρόσφατα με την Gina Raimondo, τη γραμματέα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, για να συζητήσουν τομείς πιθανής συνεργασίας.

Οι ζυμώσεις υπάρχουν, αλλά όσο περνά ο καιρός η απόσταση με την Ασία (και τις ΗΠΑ) μεγαλώνει εκθετικά. Είναι καιρός η ΕΕ να κινηθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς εάν επιθυμεί όντως να δημιουργήσει κάτι καλό στον τομέα των ημιαγωγών στα μέρη μας.

[via]

Loading