Η Xiaomi ετοιμάζει τον δικό της επεξεργαστή με στόχο το 2025

Η Xiaomi πραγματοποιεί σημαντικά βήματα στην προσπάθεια της για τεχνολογική ανεξαρτησία, έχοντας ξεκινήσει και αυτή εσωτερικά την ανάπτυξη του δικού της επεξεργαστή. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησής της από εξωτερικούς προμηθευτές και στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά.

Αν και το επίσημο όνομα παραμένει αδιευκρίνιστο, το chipset αναμένεται να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τη διαδικασία N4P 4nm της TSMC. Η τεχνολογία αυτή, αν και βρίσκεται μια γενιά πίσω από τους κόμβους αιχμής που χρησιμοποιούν ανταγωνιστές όπως η Qualcomm και η MediaTek, προσφέρει μια ισορροπία μεταξύ απόδοσης και σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας.

Παρά τη χρήση μιας ελαφρώς παλαιότερης διαδικασίας κατασκευής, το chipset αναμένεται να προσφέρει εντυπωσιακή απόδοση και αποδοτικότητα. Φημολογείται ότι είναι εφάμιλλο του Snapdragon 8 Gen 1, που χρησιμοποιήθηκε σε ναυαρχίδες προ 2ετίας, και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί στα τηλέφωνα μεσαίας κατηγορίας της Xiaomi αντί για τις ναυαρχίδες της.

Επιπλέον, ο επεξεργαστής της Xiaomi θα είναι πιθανότατα εξοπλισμένος με ένα 5G modem από την Unisoc, μια άλλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας. Αυτός ο συνδυασμός τοποθετεί το chipset της Xiaomi ώστε να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά στην κατηγορία των smartphone μεσαίας κατηγορίας.

Η απόφαση της Xiaomi να επενδύσει σε ένα custom chipset καθοδηγείται από διάφορους παράγοντες.

  • Πρώτον, το αυξανόμενο κόστος των έτοιμων chipset, που αναδεικνύεται από την αναμενόμενη προσαύξηση της τιμής του Snapdragon 8 Gen 4, κατέστησε την ανάπτυξη μιας εσωτερικής λύσης μια πιο συμφέρουσα επιλογή.
  • Δεύτερον, η δυνατότητα αυξημένου ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού και διαφοροποίησης του προϊόντος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας το δικό της chipset, η Xiaomi μπορεί να προσαρμόσει το hardware της στις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς και να αποφύγει τους κινδύνους που συνδέονται με την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.
  • Τρίτον, η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη φιλοδοξία της Xiaomi να καθιερωθεί ως ηγέτης της τεχνολογίας. Η ανάπτυξη ενός custom chipset αποδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία και την ικανότητά της να ανταγωνίζεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρόλο που η ανάπτυξη ενός custom chipset παρουσιάζει πολυάριθμες ευκαιρίες, θέτει επίσης προκλήσεις. Το υψηλό κόστος έρευνας και ανάπτυξης, τα πιθανά κατασκευαστικά εμπόδια και ο κίνδυνος καθυστερήσεων ή προβλημάτων απόδοσης είναι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

[via]

Loading