Μία εμπιστευτική έκθεση της IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), η οποία εκπροσωπεί περίπου 1500 δισκογραφικές εταιρίες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, βγήκε κατά λάθος online από τον ίδιο τον οργανισμό και αποκαλύπτει την στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες - μέλη του οργανισμού για την αντιμετώπιση σημερινών και μελλοντικών απειλών/προβλημάτων λόγω πειρατείας σε παγκόσμια κλίμακα.
Η 30σελιδη αναφορά χρονολογείται τον περασμένο Απρίλιο και καλύπτει ζητήματα σχετικά με τις ιστοσελίδες που διαθέτουν torrent links, ιστοσελίδες αποθήκευσης, τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν οι πάροχοι υπηρεσιών Internet (ISPs), την αποτελεσματικότητα του μπλοκαρίσματος επιλεγμένων ιστοσελίδων και τις μεθόδους που ακολουθούν οι πειρατές για να έχουν πρόσβαση σε ακυκλοφόρητα κομμάτια μέσα από τη μουσική βιομηχανία.
P2P και Cyberlockers
Αρχικά, η IFPI χωρίζει το παράνομα διαθέσιμο υλικό σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά "το υλικό που βρίσκεται αποθηκευμένο σε υπολογιστές χρηστών" και διανέμεται μέσω P2P clients (π.χ. το BitTorrent) και η δεύτερη τις online υπηρεσίες αποθήκευσης (cyberlockers) όπως ήταν μέχρι πρότινος το MegaUpload.
Η IFPI ισχυρίζεται ότι έχει λάβει στρατηγικά μέτρα εναντίον των The Pirate Bay, LimeWire και Demonoid, δηλαδή των ιστοσελίδων που παρέχουν torrent links για P2P clients, και ήδη έχουμε ακούσει αρκετές φορές για τις δικαστικές αποφάσεις κατά του The Pirate Bay.
Σε ό,τι αφορά τα cyberlockers, η IFPI επιθυμεί να φιλτράρουν εξαρχής οποιοδήποτε υλικό παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα προτού ανέβει στους servers και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα ειδοποιεί και θα αφαιρεί το υλικό στη συνέχεια. Εάν δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν (τα cyberlocker sites) έναν από τους δύο παραπάνω όρους, τότε θα πρέπει να σταματά η λειτουργία τους άμεσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μάλλον δικαιώνεται ο Kim Dotcom για την προφυλάκιση του και τα όσα ακολούθησαν μετά το κλείσιμο του MegaUpload, καθώς όπως παρατηρείτε και στο διάγραμμα, ο αριθμός των "προβληματικών URLs" της υπηρεσίας είναι ασήμαντος συγκριτικά με τους αριθμούς άλλων υπηρεσιών αποθήκευσης (πρωταθλήτρια η FileSonic).
Επιθέσεις Hacking και Phising - Άνοδος των mobile εφαρμογών
Η IFPI θεωρεί μεγάλη απειλή για τη μουσική βιομηχανία τις επιθέσεις hacking και phising σε λογαριασμούς email καλλιτεχνών ή στελεχών δισκογραφικών εταιριών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρροή τραγουδιών προτού κυκλοφορήσουν. Η πρόσβαση γίνεται συνήθως με τεχνικές αναζήτησης χαμένου password μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, cyberlockers ή email clients.
Ακόμη, η IFPI παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες downloading και sharing υλικού μεταξύ των διάφορων ασύρματων δικτύων και mobile εφαρμογών, εκφράζοντας ανησυχίες για την ευκολία διαμοιρασμού και streaming, αλλά και τη δυσκολία συσχέτισης μιας διεύθυνσης IP με συγκεκριμένο χρήστη.
Εδώ σημειώνουν ότι η αρχιτεκτονική των mobile λειτουργικών συστημάτων των Apple και Google, ενθαρρύνει τους developers να δημιουργούν εφαρμογές μουσικής. Γι' αυτό το λόγο, ο οργανισμός προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις Apple, Google, Microsoft, Nokia και Palm, έτσι ώστε να αφαιρέσουν τις third-party μουσικές εφαρμογές από τα αντίστοιχα καταστήματα που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τους.
Μη εξουσιοδοτημένες ιστοσελίδες πώλησης MP3
Ακόμη ένας κίνδυνος για την IFPI είναι τα παράνομα online καταστήματα πώλησης MP3. Ήδη έχουν εντοπίσει περισσότερες από 50 Ρωσικές και Ουκρανικές ιστοσελίδες και σύμφωνα με τις αρμόδιες νομικές αρχές, υπάρχουν αποδείξεις ότι με αυτόν τον τρόπο κλέβονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, που χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα ή τη φοροδιαφυγή.
Η αντιμετώπιση θα γίνει με τη βοήθεια των συστημάτων πληρωμής (VISA, MasterCard, PayPal, CTIA, Monitise, PaySafeCard και PhonePayPlus), κλείνοντας τη ροή του χρήματος και κατάσχοντας οποιονδήποτε περιουσιακών στοιχείων. Αυτό συνεπάγεται και έντονη αντιπαράθεση με τα διαφημιστικά δίκτυα AdSense (της Google) και DoubleClick για ενημέρωση της "μαύρης λίστας" τους, αλλά και απευθείας ενημέρωση των διαφημιζόμενων σχετικά με την τοποθέτηση των διαφημίσεων τους σε παράνομες ιστοσελίδες.
ISPs και μπλοκάρισμα ιστοσελίδων
Τέλος, ίσως το σημαντικότερο σκέλος στη μέθοδο αντιμετώπισης της πειρατέιας για την IFPI είναι ο ρόλος των παρόχων υπηρεσιών Internet (ISPs). Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι ISPs θα πρέπει να κόψουν την πρόσβαση σε παράνομες ιστοσελίδες, υπηρεσίες ή μη αναγνωρισμένους πελάτες. Επιπλέον, οι ISPs θα πρέπει να ενσωματώσουν ένα σύστημα προειδοποίησης των χρηστών που χρησιμοποιούν συστηματικά P2P clients ώστε να μην τους επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις.
Πάντως, η IFPI επιμένει ότι το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων είναι η αποδοτικότερη μέθοδος για την καταπολέμηση της πειρατείας, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν συντριπτικά το αντίθετο. Ωστόσο, η IFPI θεωρεί ότι για τα αποτελέσματα των ερευνών ευθύνονται οι ISPs για τη μη αποφασιστική εφαρμογή του μπλοκαρίσματος.
[Thanks TorrentFreak]