Από τότε που ο Donald Trump επέστρεψε στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, το ύφος της Silicon Valley έχει αλλάξει αισθητά. Είδαμε αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Meta, να αποσύρουν αθόρυβα τις πρωτοβουλίες τους για την διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη, ενώ οι CEOs είναι πλέον πολύ πιο εκδηλωτικοί σχετικά με την πολιτική τους ευθυγράμμιση ή, τουλάχιστον, τις προθέσεις τους.
Μια από τις πιο απροσδόκητες κινήσεις ήρθε από τον Mark Zuckerberg, ο οποίος είχε πρόσφατα παραδεχτεί ανοιχτά ότι το Facebook λογόκρινε περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden και ότι η νέα στάση της εταιρείας είναι να συνεργαστεί στενότερα με την τρέχουσα κυβέρνηση (Trump) για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες για λογοκρισία.
Ωστόσο, παρά την έντονη στήριξη στον πρόεδρο Trump (για να μην γράψουμε κάτι πιο χοντρό...) ένα νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal υποδηλώνει ότι ο Zuckerberg δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει την επερχόμενη αντιμονοπωλιακή δίκη της Meta σχετικά με τις εξαγορές των Instagram και WhatsApp.
Η δίκη έχει οριστεί για τις 14 Απριλίου 2025 και απορρέει από αγωγή που κατατέθηκε για πρώτη φορά από την FTC τον Δεκέμβριο του 2020. Η FTC ισχυρίζεται ότι οι εξαγορές του Instagram (2012) και του WhatsApp (2014) αφορούσαν την «εξουδετέρωση των αναδυόμενων απειλών» αντί του δίκαιου ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με ένα υπόμνημα του 2024 από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι εσωτερικές επικοινωνίες δείχνουν ότι από το 2012, ο Zuckerberg ήταν ανήσυχος για το Instagram. Περιέγραψε το Facebook ως «πολύ πίσω» και είπε ότι ήταν «πραγματικά τρομακτικό» το πόσο γρήγορα αναπτυσσόταν το Instagram. Διατύπωσε την ιδέα ότι η Meta θα έπρεπε να «εξετάσει το ενδεχόμενο να πληρώσει πολλά χρήματα» επειδή είχε χαρακτηριστικά και δυναμική που δεν είχε το Facebook.
Με δικά του λόγια, ο Zuckerberg είπε ότι η εξαγορά του Instagram και άλλων startups θα βοηθούσε τη Meta να «εξουδετερώσει έναν πιθανό ανταγωνιστή» και να προστατεύσει βασικές περιπτώσεις χρήσης από το να χαθούν. Η Meta φοβόταν επίσης ότι οι υπηρεσίες messaging θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένα κοινωνικά δίκτυα, όπως ακριβώς συνέβη στην Ασία, με υπηρεσίες όπως το LINE και το WeChat. Ένα στέλεχος της Meta δήλωσε κυριολεκτικά ότι η ιδέα της επέκτασης του WhatsApp σε κοινωνικό δίκτυο «τον κρατούσε ξύπνιο κάθε βράδυ».
Αν το δικαστήριο πάρει το μέρος της FTC, η Meta θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποχωριστεί τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp, κάτι που θα αποτελούσε μια τεράστια αναταραχή, όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά για ολόκληρο το τοπίο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Τούτου λεχθέντος, η νίκη στην υπόθεση δεν θα είναι εύκολη.
[via]