Instagram: Τι αλλάζει για τους λογαριασμούς των εφήβων χρηστών

Το Instagram παρουσιάζει μια σειρά νέων χαρακτηριστικών που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους εφήβους ασφαλείς και υγιείς στην πλατφόρμα. Σκεφτείτε το ως μια ψηφιακή ασπίδα, που προστατεύει τους νεαρούς χρήστες από ανεπιθύμητα μηνύματα, ακατάλληλο περιεχόμενο και υπερβολικό χρόνο στην οθόνη.

Ονομάζεται «Teen Accounts» και αποτελείται από νέα χαρακτηριστικά και προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για την εφαρμογή Instagram που θα προστατεύουν τους εφήβους κάτω των 16 ετών. Η Meta εφάρμοσε ήδη νέους περιορισμούς για τους λογαριασμούς εφήβων στο Instagram και το Facebook στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα η εταιρεία εντείνει τις προσπάθειές της με μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Το Teen Accounts είναι μια ρύθμιση που περιορίζει αυτόματα ποιος μπορεί να στείλει μηνύματα σε εφήβους κάτω των 16 ετών, διασφαλίζοντας ότι μόνο τα άτομα που ακολουθούν ή με τα οποία είναι ήδη συνδεδεμένοι μπορούν να επικοινωνήσουν. Είναι σαν ένας ψηφιακός πορτιέρης που κρατάει τους ξένους μακριά από τα DMs τους.

Οι γονείς μπορούν πλέον να παρακολουθούν ποιος στέλνει μηνύματα στους εφήβους τους, αλλά δεν θα μπορούν να διαβάσουν τις πραγματικές συνομιλίες. Είναι ένας καλός συμβιβασμός από τη Meta, που επιτρέπει στους εφήβους να διατηρήσουν κάποια ιδιωτικότητα, ενώ παράλληλα δίνει στους γονείς μια αίσθηση καθησυχασμού.

Για να βοηθήσει τους εφήβους να παραμείνουν ισορροπημένοι, το Instagram εισάγει τη λειτουργία «Ημερήσιο όριο». Μετά από μια ώρα scrolling, η εφαρμογή θα ωθήσει απαλά τους εφήβους να κάνουν ένα διάλειμμα.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης ένα νέο «Sleep Mode» για να βοηθήσει τους εφήβους να κοιμηθούν καλά. Σταματάει αυτόματα τις ειδοποιήσεις μετά τις 10 το βράδυ και πριν τις 7 το πρωί, ώστε οι έφηβοι να μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να ανησυχούν για τα τελευταία memes.

Αυτές οι λειτουργίες είναι πολύ παρόμοιες με αυτές που προσφέρουν ήδη τα smartphones με τους γονικούς ελέγχους και τους ελέγχους ευεξίας, αλλά είναι ωραίο να τις βλέπουμε να ενσωματώνονται απευθείας σε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Όχι ότι αυτό συνέβη από την αγνή καρδιά των ανθρώπων που ελέγχουν αυτές τις εταιρείες. Αυτές οι αλλαγές μας έρχονται μόνο χάρη στην έντονη πίεση που ασκείται σε εταιρείες όπως η Meta από τα νομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.

Το Instagram ενισχύει επίσης τον έλεγχο του περιεχομένου του για τους λογαριασμούς εφήβων. Αυτό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να πέσετε πάνω σε ακατάλληλες αναρτήσεις ή επισφαλείς λογαριασμούς στις ενότητες Explore και Reels.

Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το φίλτρο είναι ασαφές όμως, καθώς συχνά υπάρχουν κενά που μπορούν να αξιοποιηθούν, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα εμφανιστούν και πώς θα τα διορθώσει το Instagram.

Οι νέοι λογαριασμοί ατόμων κάτω των 16 ετών θα είναι αυτόματα Teen Accounts και θα έρχονται με όλες τις νέες ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας από προεπιλογή. Η Meta θα λανσάρει τους Teen Accounts στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία σε δύο μήνες, ενώ η ΕΕ θα το αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους. Η παγκόσμια εξάπλωση αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Οποιαδήποτε αλλαγή θέλει να κάνει ένας έφηβος 16 ετών ή νεότερος σε οποιαδήποτε από αυτές τις ρυθμίσεις θα απαιτεί την προσθήκη ενός γονέα και την έγκριση του εν λόγω γονέα. Όσοι είναι άνω των 16 ετών θα μπορούν να προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις μόνοι τους, εκτός αν ο λογαριασμός τους εξακολουθεί να επιβλέπεται.

Επομένως, αν είστε έφηβος ή γονέας εφήβου, να είστε σίγουροι ότι το Instagram λαμβάνει μέτρα για να κάνει την πλατφόρμα ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους. Μια έκδοση των Teen Accounts θα έρθει και στις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta το επόμενο έτος.

Loading