Η Intel "κατεβαίνει" στα 10nm και ετοιμάζει επανάσταση σε AI, οδήγηση και 5G

Σειρά της Intel να ανέβει στη σκηνή του CES 2019 για να παρουσιάσει τα δικά της σχέδια για το 2019 (και όχι μόνο) και η εταιρεία κάλυψε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, όπως νέους επεξεργαστές Coffee Lake και Ice Lake, αυτοοδηγούμενα οχήματα με μεγαλύτερη "αυτοπεποίθηση", τη στρατηγική της για τα δίκτυα 5G και κλασικά το όραμα της για το μέλλον.

Επεξεργαστές Ice Lake

Η Intel εξακολουθεί να "συρρικνώνει" την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών της και υποσχέθηκε ότι η νέα γενιά Ice Lake CPUs θα είναι κατασκευασμένη στα 10nm. Όπως σε κάθε "κατεβασιά" έτσι και τώρα αναμένουμε καλύτερη ενεργειακή απόδοση και ταχύτερη επεξεργασία των γραφικών, αλλά και ορισμένες καινοτομίες όπως native υποστήριξη της τεχνολογίας Thunderbolt 3 και του πρωτοκόλλου WiFi 6 (aka WiFi 802.11ax) για ταχύτερες ενσύρματες και ασύρματες συνδέσεις αντίστοιχα.

Επεξεργαστές Coffee Lake 9ης γενιάς για Desktops

Η πρώτη σειρά επεξεργαστών Coffee Lake 9ης γενιάς για desktops παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και τώρα η Intel αποκαλύπτει ακόμη 6 επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του Intel Core i5-9400. Ο τελευταίος διαθέτει hexa-core CPU με δυνατότητα χρονισμού από 2.9GHz έως 4.1GHz και πρακτικά προορίζεται για χρήση από τον καθένα. Η διάθεση του θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο και από το δεύτερο μισό του 2019 θα δούμε περισσότερες επιλογές επεξεργαστών Coffee Lake.

Υβριδικοί επεξεργαστές Lakefield με τεχνολογία Foveros Packaging

Δεν πέρασε και πολύς καιρός από τότε που οι υπολογιστές δεν είχαν τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης από τη μία κάρτα γραφικών στην άλλη με μια κίνηση, χωρίς να έχεις σοβαρές επιπτώσεις στην αυτονομία τους. Η Intel θέλει να το διορθώσει αυτό με τους επεξεργαστές Lakefield (10nm) που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με μια υβριδική προσέγγιση.

Χάριν στην τεχνολογία Foveros Packaging, η Intel έχει καταφέρει να στοιβάξει κάθετα 5 ανεξάρτητους πυρήνες μέσα στο chipset των Lakefield (4x Atmos για απλές διεργασίες + έναν μεγαλύτερο πυρήνα για πιο απαιτητικές διεργασίες). Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τη δημιουργία μικρότερης ηλεκτρονικής πλακέτας, άρα λεπτότερους υπολογιστές λόγω του μικρότερου φυσικού μεγέθους του επεξεργαστή.

Project Athena και το μέλλον του Προγραμματισμού

Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία της Intel που έχει σκοπό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι προγραμματιστές. Η εταιρεία φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση, όπως περίπου έκανε με τα Ultrabooks πριν από μερικά χρόνια για να έχουμε πλέον στα χέρια μας πιο λεπτά και ελαφριά laptops χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ισχύ τους.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η Intel δεν αποκάλυψε και πολλά για το Project Athena και πως ακριβώς θα αλλάξει τα δεδομένα. Το μόνο που γνωρίζουμε για την ώρα είναι ότι η εταιρεία έχει εστιάσει στην κατασκευή υβριδικών μηχανημάτων που θα προσαρμόζονται στην καθημερινότητα μας και θα μας κρατούν συνδεδεμένους. Μια πρώτη εικόνα που συμβαδίζει και με τα λεγόμενα της Intel τα τελευταία χρόνια, είναι η κατάργηση του φυσικού πληκτρολογίου για χάριν των συσκευών με διπλές οθόνες.

Intel και Τεχνητή Νοημοσύνη

Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα. Η Intel συνεργάζεται με τον κολοσσό Alibaba για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες τρισδιάστατης παρακολούθησης των αθλητών χρησιμοποιώντας τα κλασικά δεδομένα που λαμβάνουν οι κάμερες. Οι θεατές και οι κριτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στην Ιαπωνία θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν πλήρως αυτά τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία χάριν στην τεχνολογία DL Boost που ενσωματώνεται στον επεξεργαστή Xeon Cascade Lake (10nm), όπως και σε μελλοντικές τεχνολογίες που θα δούμε σύντομα.

Ακόμη, η Intel παρουσίασε ερευνητικά αποτελέσματα της MobileEye (ανήκει στην ίδια), η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη προηγμένων λύσεων Computer Vision για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα. Τόσο η Intel, όσο και η εθνική βρετανική υπηρεσία χαρτογράφησης (Ordnance Survey) θα εργαστούν για να προσφέρουν δεδομένα ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας σε τοπικές κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η Intel ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει την ενσωμάτωση νέων τεχνικών οδήγησης σε αυτοοδηγούμενα οχήματα με σκοπό να τους προσδώσουν μεγαλύτερη "αυτοπεποίθηση", χωρίς φυσικά να παίζουν με την ασφάλεια των επιβατών και των άλλων οχημάτων ή πεζών.

Επεξεργαστές Snow Ridge για την επέκταση των δυνατοτήτων του 5G

Η είσοδος της Intel στα δίκτυα 5G γίνεται με τους επεξεργαστές Snow Ridge (10nm) και την κατασκευή εξοπλισμού για τηλεπικοινωνίες που θα προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες μέσω 5G για τις φορητές συσκευές. Η εταιρεία δηλώνει αισιόδοξη ότι εκτός από την παραγωγή 5G modems, θα καταφέρει να πάρει το 40% της αγοράς μέχρι το 2020.

Στόχος της είναι να αναπτύξει νέο hardware και εμπνευσμένη από τον σχεδιασμό των νέων τεχνολογιών για servers, θα συνεχίσει να μειώνει το μέγεθος των πλακετών με σκοπό να παράγει εξοπλισμό κατάλληλο για χρήση σε smartphones.

Όλα καλά κι όλα ωραία ακούγονται, αλλά να δούμε και κάτι στην πράξη.

[via]

Loading