iOS 18: Πολύ σημαντική ανακοίνωση από την Apple για τους χρήστες στην ΕΕ

Η Apple ανακοίνωσε μερικές μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το iOS θα διαχειρίζεται τις προεπιλεγμένες εφαρμογές. Αργότερα φέτος, η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος (iOS 18) θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τις προεπιλογές για περισσότερες κατηγορίες εφαρμογών, όπως κλήσεις, μηνύματα, πλοήγηση, φιλτράρισμα spam και άλλα. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές αφορούν μόνο τους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Apple αναφέρει ότι οι τελευταίες αλλαγές στις προεπιλεγμένες εφαρμογές στο iOS 18 αποτελούν μέρος της προσπάθειάς της να «συνεχίσει το διάλογο» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωση με το DMA, η οποία ανάγκασε επίσης την εταιρεία να εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές στο App Store.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Apple θα εισάγει μια νέα ενότητα «Προεπιλεγμένες εφαρμογές», όπου οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν και να αλλάζουν κάθε κατηγορία προεπιλεγμένων εφαρμογών. Ενδεικτικά, στην τρέχουσα μορφή, οι προεπιλογές εφαρμογών είναι διάσπαρτες σε διάφορα τμήματα ρυθμίσεων, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο εμφανείς. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να ορίσουν προσαρμοσμένες προεπιλογές για πρόσθετες κατηγορίες εφαρμογών, όπως κλήσεις, μηνύματα, κωδικούς πρόσβασης, πληκτρολόγια και φίλτρα spam. Το 2025, θα έρθουν δύο ακόμη κατηγορίες: η μετάφραση και η πλοήγηση.

Έρχονται επίσης περισσότερες αλλαγές στην οθόνη επιλογής του προεπιλεγμένου browser. Εάν ο χρήστης έχει εγκατεστημένο μόνο το Safari, το iOS θα παρουσιάζει μια οθόνη με εναλλακτικούς browsers κατά την πρώτη εκκίνηση (μία φορά ανά συσκευή) και θα ζητά από τον χρήστη να μετακινηθεί στη λίστα και να κάνει μια επιλογή. Εάν ο χρήστης επιλέξει και κατεβάσει έναν άλλο browser, π.χ. τον Google Chrome, ο προτιμώμενος browser θα αντικαταστήσει το εικονίδιο του Safari στην πρώτη σελίδα της αρχικής οθόνης ή στο dock. Επίσης, οι developers θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή του προεπιλεγμένου browser και την απόδοση της οθόνης επιλογής.

Τέλος, η Apple θα επιτρέψει στους χρήστες της στην ΕΕ να διαγράψουν περισσότερες stock εφαρμογές, όπως το App Store, το Messages, το Photos και το Safari. Αυτό θα κάνει την εφαρμογή Settings τη μόνη μη αφαιρούμενη εφαρμογή στο iOS και στο iPadOS. Και πάλι, όλες αυτές οι αλλαγές θα ισχύουν μόνο για τους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[Apple]

Loading