iPhone 16: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά της κάμερας σε όλα τα μοντέλα

Η Apple επικεντρώθηκε στις βελτιώσεις της κάμερας για τη σειρά iPhone 16, παρουσιάζοντας μια σειρά νέων χαρακτηριστικών για κάθε μοντέλο. Υπάρχει ένα νέο κουμπί Camera Control για τη γρήγορη λήψη μιας φωτογραφίας σε λειτουργία landscape ή portrait, νέες επιλογές επεξεργασίας, βελτιώσεις του Ultra Wide φακού σε όλους τους φακούς και πολλά άλλα.

iPhone 16 και iPhone 16 Plus

Τα μοντέλα iPhone 16 διαθέτουν μια νέα κάμερα με δύο φακούς κάθετα αντί για διαγώνια τοποθετημένους φακούς, καθώς και ενημερώσεις για την Ultra Wide κάμερα.

Η Apple αποκαλεί τώρα τον κύριο φακό φακό Fusion, αλλά δεν φαίνεται να έχει αναβαθμιστεί σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Εξακολουθεί να επιτρέπει είτε 1x είτε 2x ζουμ. Ωστόσο, ο φακός Ultra Wide αναβαθμίστηκε και φαίνεται να είναι ο φακός που χρησιμοποίησε η Apple για τα μοντέλα iPhone 15 Pro. Τι νέο υπάρχει σε σύγκριση με το iPhone 15:

  • Φακός Fusion 48 megapixel f/1.6
  • Φακός Ultra Wide 12 megapixel f/2.2
  • Macro φωτογραφίες με τον Ultra Wide φακό
  • Χωρικές φωτογραφίες για το Vision Pro
  • QuickTake βίντεο έως 4K στα 60 fps σε Dolby Vision
  • Ηχογράφηση χωρικού ήχου (Spatial Audio)
  • Μείωση θορύβου ανέμου για καθαρότερη ποιότητα ήχου κατά την εγγραφή βίντεο

Τα μοντέλα Pro εξακολουθούν να έχουν προβάδισμα όσον αφορά τον τηλεφακό, το Ultra Wide, το φλας και τη σταθεροποίηση εικόνας, καθώς το iPhone 16 δεν διαθέτει τηλεφακό, ο Ultra Wide έχει λιγότερα MP και δεν διαθέτει οπτική σταθεροποίηση εικόνας με μετατόπιση αισθητήρα δεύτερης γενιάς. Τα μοντέλα Pro διαθέτουν επίσης ProRes και ProRAW.

iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max

Το iPhone 16 Pro και το Pro Max διαθέτουν και τα δύο 5x zoom φέτος, καθώς και έναν νέο φακό Ultra Wide 48 megapixel που είναι η νέα προσθήκη που ξεχωρίζει για τη φωτογράφηση macro.

  • Ο ευρυγώνιος φακός 48 megapixel μετονομάστηκε σε φακό «Fusion», αλλά έχει το ίδιο διάφραγμα f/2.2.
  • Αισθητήρας τετραπλού pixel δεύτερης γενιάς για μηδενική καθυστέρηση κλείστρου για εικόνες RAW 48 megapixel
  • Νέος φακός Ultra Wide 48 megapixel
  • Τηλεφακός 5x και για τα δύο μοντέλα Pro
  • Καλύτερες λήψεις macro
  • Εγγραφή βίντεο 4K Dolby Vision 100 και 120 fps
  • Εγγραφή βίντεο 1080p Dolby Vision 120 fps
  • Εγγραφή βίντεο 4K Dolby Vision Slo-mo 120 fps
  • Δυνατότητα αλλαγής της ταχύτητας αναπαραγωγής κατά την επεξεργασία
  • Εγγραφή βίντεο ProRes έως 4K στα 120 fps (απαιτείται εξωτερικός SSD)
  • QuickTake βίντεο έως 4K στα 60 fps σε Dolby Vision
  • Χωρική εγγραφή ήχου (Spatial Audio)
  • Νέα συστοιχία τεσσάρων μικροφώνων με πιο αληθινό ήχο
  • Μείωση θορύβου ανέμου για καθαρότερη ποιότητα ήχου κατά την εγγραφή βίντεο

Όλα τα μοντέλα iPhone 16

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν προστεθεί σε όλη τη σειρά iPhone 16.

Camera Control

Όλα τα μοντέλα iPhone 16 διαθέτουν ένα νέο κουμπί Camera Control που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη γρήγορη λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Το κουμπί είναι ευαίσθητο στην αφή και στη δύναμη, οπότε υποστηρίζει σαρώσεις και άλλες χειρονομίες για εναλλαγή μεταξύ των επιλογών της κάμερας.

Ένα απλό κλικ ανοίγει την κάμερα, ένα δεύτερο κλικ τραβάει μια φωτογραφία και ένα κλικ και παρατεταμένο πάτημα ξεκινάει μια εγγραφή βίντεο. Ένα ελαφρύ πάτημα ανοίγει επιλογές ελέγχου, όπως το ζουμ, και μπορείτε να αλλάξετε εργαλεία με ένα διπλό ελαφρύ πάτημα. Ρυθμίστε παραμέτρους όπως το ζουμ και η έκθεση με ένα σύρσιμο. Αργότερα φέτος, η Apple προσθέτει μια λειτουργία Apple Intelligence Camera Control που θα επιτρέπει στους χρήστες του iPhone 16 να στρέφουν την κάμερα σε κάτι και να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Στρέφοντας την κάμερα σε ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, θα εμφανιστούν οι ώρες λειτουργίας και οι πληροφορίες για το μενού, ενώ στρέφοντάς την σε ένα φυτό θα αναγνωρίσει το φυτό.

Νέα φωτογραφικά στυλ

Τα φωτογραφικά στυλ αποτελούν επιλογή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η Apple ανανέωσε τη λειτουργία φέτος. Υπάρχουν νέα, πιο διακριτικά στυλ για να διαλέξετε και η Apple επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο εφαρμογής του στυλ.

Τα φωτογραφικά στυλ μπορούν να προβάλλονται σε ζωντανή προεπισκόπηση πριν κάνετε μια αλλαγή. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισης ενός στυλ με το χειριστήριο που σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τον τόνο και το χρώμα. Η ένταση συγκεκριμένων χρωμάτων και ο τόνος μπορούν να αλλάξουν, ώστε να μπορείτε να κάνετε προσαρμογές που δεν επηρεάζουν ολόκληρο το χρωματικό σύνολο μιας εικόνας.

Η Apple αναφέρει ότι η απόδοση του τόνου του δέρματος είναι πιο προηγμένη από ποτέ, οπότε μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα στυλ για την επιλογή της αγαπημένης σας εμφάνισης και στη συνέχεια να το προσθέσετε σε όλες τις εικόνες που τραβάτε. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το φωτογραφικό στυλ μετά τη λήψη μιας εικόνας, κάτι που δεν ήταν επιλογή με τα προηγούμενα μοντέλα.

Μίξη ήχου

Το Audio Mix είναι μια λειτουργία βίντεο που εκμεταλλεύεται τη λήψη χωρικού ήχου. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο ακούγονται οι φωνές στα βίντεο και υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές.

  • Εντός κάδρου - Καταγράφει μόνο τις φωνές των ατόμων που βρίσκονται στην κάμερα, ακόμη και αν μιλούν άτομα εκτός κάμερας.
  • Στούντιο - Κάνει τις φωνές να ακούγονται σαν η ηχογράφηση να έγινε σε επαγγελματικό στούντιο με τοίχους που αποσβένουν τον ήχο. Μια ηχογράφηση θα ακούγεται σαν το μικρόφωνο να ήταν κοντά στο στόμα του υποκειμένου.
  • Κινηματογραφική - Καταγράφει όλες τις φωνές και τις ενοποιεί στο μπροστινό μέρος της οθόνης, όπως διαμορφώνεται ο ήχος για ταινίες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προπαραγγελίες για όλα τα μοντέλα iPhone 16 έχουν ανοίξει και στην Ελλάδα από την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, με την κυκλοφορία τους να ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Επίσης, σήμερα το βράδυ θα ξεκινήσει η διανομή του iOS 18 (και των macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11 κλπ.), για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει στον υπεραναλυτικό οδηγό μας με ένα κλικ στο παρακάτω snippet!

Loading