Ιστορική ήττα για τη Google: Υποχρεώνεται να επιτρέψει τα third-party καταστήματα εφαρμογών στις συσκευές Android

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Epic Games κέρδισε μια τεράστια δικαστική μάχη εναντίον της Google μετά από μια τριετή νομική διαμάχη. Οι ένορκοι της υπόθεσης έκριναν ότι η Google όχι μόνο είχε μονοπώλιο ελέγχου στην κυκλοφορία εφαρμογών για το λειτουργικό της σύστημα Android, αλλά ότι προσπαθούσε παράνομα να διατηρήσει αυτό το μονοπώλιο με αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Τώρα, το CNBC αναφέρει ότι ο δικαστής James Donato εξέδωσε μόνιμη διαταγή κατά της Google, η οποία θα την αναγκάσει να επιτρέψει τα third-party καταστήματα εφαρμογών Android για το λειτουργικό σύστημα της.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ τον προσεχή Νοέμβριο. Σύμφωνα με τους όρους της προσωρινής διαταγής, η Google δεν θα μπορεί να πληρώνει εταιρείες εφαρμογών ή προγραμματιστές για να λανσάρουν εφαρμογές είτε αποκλειστικά είτε πρώτα στο Google Play Store για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Google δεν μπορεί επίσης να πληρώνει εταιρείες, ώστε να μην ανταγωνίζονται το Play Store, και δεν μπορεί να πληρώνει τους κατασκευαστές συσκευών για να προεγκαθιστούν το Google Play σε νέες συσκευές.

Η Google θα πρέπει να επιτρέψει σε third-party καταστήματα εφαρμογών να γίνουν διαθέσιμα στο Google Play Store, και αυτά τα third-party καταστήματα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες και στο Play Store. Τέλος, η Google και η Epic Games θα συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια τριμελή επιτροπή. Η ομάδα αυτή θα εξετάζει θέματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση της Google με τη νέα αυτή απόφαση.

Μια έκδοση του Epic Games Store είναι ήδη διαθέσιμη παγκοσμίως για συσκευές Android, καθώς και για συσκευές iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η νέα απόφαση θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η Microsoft θα μπορούσε επιτέλους να κυκλοφορήσει μια native έκδοση Android του πολυαναμενόμενου καταστήματος παιχνιδιών για φορητές συσκευές.

Μετά την εν λόγω διαταγή, η Google επιβεβαίωσε την πρόθεση της να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου να αναστείλει την εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων. Η Google υποστηρίζει ότι η εφαρμογή αυτών των αλλαγών θα έθετε σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια των καταναλωτών, θα εμπόδιζε τη δυνατότητα των προγραμματιστών να προωθήσουν τις εφαρμογές τους και τελικά θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά συσκευών.

[via]

Loading