James Webb Space Telescope: Ξεδίπλωσε με επιτυχία την ηλιακή ασπίδα του
Η επιτυχημένη εκτόξευση του James Webb Space Telescope ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν μόνο το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία έως ότου φτάσει στη θέση Lagrange L2 για να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Καθώς συνεχίζει το ταξίδι του, το JWST ξεδιπλώνει σταδιακά το hardware (όπως το κάτοπτρο και την επιχρυσωμένη ηλιακή ασπίδα του) που είχε διπλωθεί για να χωρέσει μέσα στον πύραυλο Ariane 5.
Μέχρι στιγμής, το JWST έχει διανύσει κάτι παραπάνω από τη μισή απόσταση (750.000 km) και ήδη η NASA έχει επιβεβαιώσει πως έχουν ξεδιπλωθεί με επιτυχία τα Pallet Structures, δηλαδή οι δομές που συγκρατούν την ηλιακή ασπίδα και διάφορα εξαρτήματα που θα την σταθεροποιήσουν (καλώδια κλπ.), αλλά και το Deployable Tower Assembly που δημιουργεί χώρο μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του τηλεσκοπίου για να χωρέσει η ηλιακή ασπίδα.
Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών έστησε το σύστημα που βοηθά το τηλεσκόπιο να διατηρεί τον προσανατολισμό του σταθερό ενόσω κινείται σε τροχιά γύρω, αλλά και τους βραχίονες που βοηθούν την ηλιακή ασπίδα να “τεντωθεί” σε πλήρη έκταση. Για να συμβούν όλα τα παραπάνω τέθηκαν σε λειτουργία και δούλεψαν σωστά 107 διαφορετικές συσκευές, αν και υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στο ξεδίπλωμα των βραχιόνων επειδή η ομάδα παρατήρησε πως δεν είχαν λειτουργήσει οι διακόπτες για το ξετύλιγμα της ηλιακής ασπίδας. Τελικά, οι υπόλοιποι αισθητήρες έδειξαν στους ερευνητές πως είχε όντως ολοκληρωθεί σωστά το ξετύλιγμα και έτσι πήραν την απόφαση να συνεχίσουν τη διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η NASA άλλαξε την εκτίμηση της για τη διάρκεια ζωής του JWST. Η αρχική εκτίμηση ήταν πως θα λειτουργούσε για 5 με 10 χρόνια, ωστόσο, οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν πως θα ξεπεράσει σίγουρα τα 10 χρόνια λειτουργίας χάριν στην πολύ υψηλή ακρίβεια με την οποία έγιναν οι διορθώσεις στην τροχιά του διαστημικού σκάφους που μεταφέρει το τηλεσκόπιο, αλλά και στην τροχιά που ακολούθησε ο πύραυλος Ariane 5 κατά την εκτόξευση. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την διάρκεια ζωής της αποστολής και δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκευής του JWST από αστροναύτες όπως έγινε με το Hubble Space Telescope.
Υπενθυμίζουμε ότι το James Webb Space Telescope είναι με διαφορά το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η Ανθρωπότητα (κοινοπραξία NASA, ESA, CSA) με εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με το Hubble. Στόχος είναι να μελετήσει το Σύμπαν από τις πρώτες στιγμές μετά το Big Bang, την εξέλιξη των Γαλαξιών, να παρατηρήσει λεπτομερώς μακρινούς εξωπλανήτες κλπ.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr
[NASA]