Κακό σήμα; Μια νέα τεχνολογία μετατρέπει τα παράθυρα σε κεραίες 5G!

Τα δίκτυα 5G χρησιμοποιούν φάσμα που αποτελείται από υψηλότερες συχνότητες από το 4G και αυτό δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα: όσο υψηλότερες είναι οι συχνότητες, τόσο μικρότερα είναι τα μήκη κύματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτιμώνται τα χαμηλής ζώνης ραδιοκύματα για τα εθνικά δίκτυα 5G, καθώς μπορούν να καλύψουν περισσότερο έδαφος, αν και με χαμηλότερη ταχύτητα δεδομένων.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων πρέπει να απασχολούν περισσότερους σταθμούς βάσης για χρήση με τα δίκτυα 5G. Εκτός του ότι καταλαμβάνουν χώρο, δεν είναι απλά ευχάριστο να τους βλέπεις. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε μια λύση στην Ιαπωνία, όπου υπάρχει έλλειψη χώρου για την εγκατάσταση σταθμών βάσης 5G. Επιπλέον, οι αερομεταφορείς της χώρας είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται υποδομές. Όμως η χρήση μιας γυάλινης κεραίας έχει μετατρέψει τα γυάλινα παράθυρα σε σταθμούς βάσης και αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά την επέκταση της κάλυψης της ασύρματης υπηρεσίας 5G.

Μόλις τον περασμένο μήνα η JTower, μια ιαπωνική εταιρεία επικοινωνιών, ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει μια γυάλινη κεραία που κατασκευάστηκε από την AGC. Η τελευταία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής γυαλιού στον κόσμο. Συμμετείχε επίσης ο ιαπωνικός πάροχος ασύρματων υπηρεσιών NTT Docomo και η πρώτη γυάλινη κεραία εγκαταστάθηκε σε ένα παράθυρο στην περιοχή Shinjuku του Τόκιο.

Ο Shota Ochiai, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας κατασκευής γυαλιού AGC, δήλωσε ότι η γυάλινη κεραία είναι «η πρώτη κεραία στον κόσμο που μετατρέπει ένα παράθυρο σε σταθμό βάσης, ο οποίος μπορεί να προσαρτηθεί σε παράθυρο κτιρίου στο εσωτερικό του και να μετατρέψει τον εξωτερικό χώρο σε χώρο εξυπηρέτησης χωρίς να χαλάσει το αστικό τοπίο ή την εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου». Με άλλα λόγια, ένας σταθμός βάσης 5G μπορεί να αντικατασταθεί από ένα παράθυρο που αποτελεί μέρος ενός κτιρίου. Αυτό επιτρέπει τη χρήση της περιοχής ως δικτύου 5G χωρίς να καταστρέφεται η αισθητική της πόλης ή να υποβαθμίζεται η αξία των κτιρίων της περιοχής.

Ένας σταθμός βάσης αποτελείται από μια κεραία και έναν ασύρματο πομποδέκτη και υπάρχουν 860.000 από αυτούς που βρίσκονται στην Ιαπωνία σε κτίρια, πύργους και στύλους ηλεκτρικού δικτύου. Η γυάλινη κεραία χρησιμοποιεί διαφανή αγώγιμα υλικά μαζί με διαφανή αγώγιμη ρητίνη. Τα υλικά τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο φύλλα γυαλιού. Το πάχος της γυάλινης κεραίας μπορεί να τροποποιηθεί με βάση τυχόν απώλεια σήματος ή ανάκλαση του σήματος. «Η γυάλινη κεραία χρησιμοποιεί την ιδιόκτητη τεχνολογία μας για να εξομαλύνει τη διαταραχή στην κατεύθυνση των ραδιοκυμάτων όταν αυτά περνούν μέσα από ένα παράθυρο», δήλωσε ο Ochiai της AGC.

Το προϊόν ονομάζεται WAVEANTENNA και εγκαθίσταται στην εσωτερική επιφάνεια ενός παραθύρου κρυμμένο με τοποθέτηση στην κορυφή ή στις άκρες των παραθύρων. Τα καλώδια θα φαίνονται, αλλά εξακολουθεί να είναι μια βελτίωση σε σχέση με την εύρεση μιας θέσης για την τοποθέτηση ενός σταθμού βάσης 5G. Το WAVEANTENNA λειτουργεί με σήματα 5G στη ζώνη sub-6GHz, η οποία περιλαμβάνει τα χαμηλής και μεσαίας ζώνης ραδιοκύματα που προτιμούν οι πάροχοι ασύρματης τηλεφωνίας αυτές τις μέρες. Η AGC αναφέρει ότι η κεραία είναι βελτιστοποιημένη για χρήση με σήματα στην περιοχή 3,7GHz έως 4,5GHz.

Σε περίπτωση που η τεχνολογία γίνει ευρέως διαδεδομένη, θα μπορέσει να βελτιώσει την κάλυψη 5G κυρίως σε αστικές περιοχές όπου δεν είναι εύκολο να βρεθούν τοποθεσίες για την τοποθέτηση σταθμών βάσης. Επιπλέον, η χρήση του WAVEANTENNA διευκολύνει τη χρήση του κατάλληλου ύψους εγκατάστασης.

Η νέα τεχνολογία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις κορυφαίες εταιρείες που συμμετέχουν στην παραγωγή σταθμών βάσης 5G, όπως οι Samsung Electronics, Huawei, LM Ericsson, Intel, Nokia, Qualcomm, ZTE και NEC.

[via]

Loading