Κάπνισμα: Επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και μετά την διακοπή του!

Φτάσαμε στο 2024 και προφανώς γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέους και ανησυχητικούς τρόπους με τους οποίους το κάπνισμα σας αλλάζει από μέσα προς τα έξω. Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αναφέρει ότι το κάπνισμα έχει μια παρατεταμένη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία επιμένει για πολύ καιρό μετά την τελευταία τζούρα.

Η υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθορίζεται από το πόσο καλά ανταποκρίνεται σε διάφορες καταστάσεις. Το σώμα προτιμά μια ανοσολογική απάντηση που δεν είναι ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή, αλλά ακριβώς σωστή: αρκετή φλεγμονή και αντισώματα για την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε το σώμα να αρχίσει να επιτίθεται στον εαυτό του.

Όμως δεν είναι όλα τα ανοσοποιητικά συστήματα ίδια - υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στον τρόπο με τον οποίο οι διάφοροι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα ίδια μικρόβια, και έχουμε ακόμη σχετικά περιορισμένη κατανόηση των αιτιών αυτών των διαφορών.

"Είναι ένα διαρκές ερώτημα", λέει ο συγγραφέας της μελέτης Darragh Duffy, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα μεταφραστικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ. "Είναι πραγματικά δύσκολο να διαχωρίσουμε την αιτία από το αποτέλεσμα".

Η ερευνητική ομάδα του Duffy στο Ινστιτούτο Παστέρ ασχολείται με τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο παράγοντες όπως η ηλικία, η γενετική και το περιβάλλον εξηγούν τη μεταβλητότητα των ανοσολογικών αποκρίσεων από άτομο σε άτομο. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεχιζόμενης μελέτης των σχέσεων μεταξύ γενετικής και περιβάλλοντος, ο Duffy και η ομάδα του στην κοινοπραξία Milieu Intérieur του Ινστιτούτου εξέτασαν 500 Γάλλους άνδρες και 500 Γαλλίδες, οι οποίοι έδωσαν αίμα και απάντησαν σε 44 σελίδες ερωτήσεων σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία και τον τρόπο ζωής τους.

Διεγείροντας δείγματα αίματος από κάθε άτομο με διαφορετικά μικροβιακά ερεθίσματα, η ομάδα μπόρεσε να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ανοσολογικής απόκρισης.

Μέτρησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών ανοσοποιητικής σηματοδότησης που ονομάζονται κυτοκίνες και παράγονται από κάθε διέγερση, τα οποία προσεγγίζουν πόσο μακρά και ισχυρή θα είναι μια ανοσολογική απόκριση. Από τους 136 περιβαλλοντικούς παράγοντες που εξέτασε η ομάδα του Duffy, οι 11 συσχετίστηκαν με κάποιο βαθμό απελευθέρωσης κυτταροκινών - ένα σημάδι ότι άλλαζαν την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) και το αν κάποιος είχε μολυνθεί με κυτταρομεγαλοϊό (CMV, ένας πολύ συχνός και συνήθως ασυμπτωματικός ιός) ήταν δύο σημαντικές επιρροές στην ανοσολογική απόκριση. Το ίδιο και το να είναι κάποιος καπνιστής, καθώς το αίμα των καπνιστών παρουσίαζε ασυνήθιστα υψηλή φλεγμονώδη αντίδραση στα βακτήρια.

Αυτή η ενίσχυση της φλεγμονής εξασθένησε στους πρώην καπνιστές, αλλά άλλες αλλαγές που προκλήθηκαν από το κάπνισμα στην ανοσολογική απόκριση παρέμειναν για χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ορισμένα από τα διεγερτικά που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το πείραμα επιλέχθηκαν για να στοχεύσουν στην προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση, όπου εξειδικευμένα κύτταρα και αντισώματα επιτίθενται στους εισβολείς και τους θυμούνται. Ορισμένα από αυτά τα μέρη της προσαρμοστικής ανοσολογικής απόκρισης παρουσίασαν μακροχρόνιες αλλαγές. Για παράδειγμα, όταν ενεργοποιήθηκαν, δείγματα αίματος από καπνιστές (νυν και πρώην) απελευθέρωσαν περισσότερες σηματοδοτικές πρωτεΐνες που ονομάζονται ιντερλευκίνες σε σχέση με το αίμα μη καπνιστών - ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι τα λευκά αιμοσφαίρια τους είχαν τεθεί σε υπερδιέγερση.

Ο καπνός του τσιγάρου είναι ένας γνωστός στρεσογόνος παράγοντας για την υγεία, αλλά η μελέτη του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχετικά νέα, δηλώνει ο John Tsang, καθηγητής συστημικής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. Ωστόσο, το επίπεδο επιρροής που φαίνεται να έχει το κάπνισμα στην ανοσολογική απόκριση είναι περίπου αντίστοιχο με εκείνο της ηλικίας, του φύλου ή της γενετικής

Για να καταλάβουν γιατί και πώς η επίδραση διαρκεί για χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο, η ομάδα του Duffy στράφηκε στο DNA των δοτών τους.

Φαίνεται ότι τα πάντα συνδέονται με επιγενετικές αλλαγές - φυσικούς χειρισμούς του μορίου του DNA που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια. Βέβαια, η μακροπρόθεσμη επίδραση του καπνίσματος στην ανοσολογική απόκριση φαίνεται επίσης να συνδέεται με την επιγενετική.

Ο Duffy παραδέχεται ότι η ερμηνεία αυτών των επιδράσεων μπορεί να γίνει περίεργη. Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι το πιο αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα που παρατηρείται στους καπνιστές είναι "καλό", καθώς όταν τραυματίζεστε ή αρρωσταίνετε, η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή βοηθά το σώμα σας να θεραπευτεί (σ.σ. θυμηθείτε όσα ακουγόταν την περίοδο της πανδημίας για την καλύτερη ανταπόκριση των υγιών καπνιστών απέναντι στον COVID19). Αλλά μια υπερβολική αντίδραση που παραμένει όταν η απειλή έχει περάσει, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή ή αυτοάνοσο νόσημα.

Η διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει τη φλεγμονώδη αντίδραση στο σημείο που θα ήταν χωρίς τσιγάρο, αλλά οι επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με το κάπνισμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιστραφούν, υποψιάζεται η Sheena Cruickshank, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Τα προσβεβλημένα ανοσοποιητικά κύτταρα είναι μακρόβια, παραμένοντας στην κυκλοφορία του αίματος για χρόνια. Οι πρώην καπνιστές μπορεί να κουβαλούν τα ίχνη των τσιγάρων του παρελθόντος μαζί τους μέχρι να πεθάνουν αυτά τα κύτταρα.

Προφανώς, το κάπνισμα δεν είναι μια συνήθεια - «δραστηριότητα» που συμβαίνει μόνη της, καθώς και οι 1.000 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη ζουν μια πολύ διαφορετική ζωή που διαμορφώνεται από έναν εντυπωσιακό αριθμό πραγμάτων πέρα από το τσιγάρο. "Είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα που είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε", λέει ο Adam Lacy-Hulbert, ανοσολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Benaroya στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Αυτή η μελέτη διόρθωσε την ηλικία και το φύλο, αλλά αυτό σίγουρα δεν εξηγεί τα πάντα. Ο Cruickshank λέει ότι, ενώ η επίδραση κάθε μεμονωμένου περιβαλλοντικού παράγοντα -συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος- μπορεί να είναι μέτρια, οι επιδράσεις αυτές μπορούν να συσσωρευτούν η μία πάνω στην άλλη και να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τη χορήγηση εμβολίων. Ήδη προσαρμόζουμε τις συστάσεις εμβολίων σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, επειδή είναι γνωστό ότι η φλεγμονή αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε (οι ανοσολόγοι έχουν ακόμη και έναν όρο γι' αυτό: "φλεγμονοποίηση"). Η Lacy-Hulbert αναρωτιέται αν θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι συνήθειες των ανθρώπων στο κάπνισμα (στο παρελθόν και στο παρόν), όταν σχεδιάζουμε τον χρόνο ή τη σύνθεση των εμβολιασμών τους.

"Η ανοσολογική γήρανση, όπως και το κανονικό γήρας, απλά προχωράει - τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα με την πάροδο του χρόνου", λέει η Lacy-Hulbert. Αν το κάπνισμα σχετίζεται με τον ίδιο περίπου βαθμό αλλαγής της ανοσολογικής απόκρισης με τη γήρανση, εικάζει: "Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι το κάπνισμα ενδέχεται να προσθέτει χρόνια στην ανοσολογική σας ηλικία".

Ο Duffy και οι συνάδελφοί του στο πρόγραμμα Milieu Intérieur έχουν ήδη δρομολογήσει πολλαπλά προγράμματα παρακολούθησης, συγκεντρώνοντας δεδομένα από εθελοντές στην Αφρική και την Ασία, καθώς και από παιδιά και ενήλικες άνω των 75 ετών. Ετοιμάζουν επίσης μια 10ετή έκθεση παρακολούθησης με 415 από τους αρχικούς 1.000 εθελοντές που συμμετείχαν στο δείγμα της μελέτης για να δουν πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους επηρέασαν την ανοσολογική τους απόκριση κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Πηγαίνοντας προς το μέλλον, ο Tsang ελπίζει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα εκτελέσουν συγκεκριμένα πειράματα για να ελέγξουν ορισμένες από αυτές τις συσχετίσεις στο εργαστήριο, για να ερευνήσουν πώς το περιβάλλον και η συμπεριφορά μας διαμορφώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Παράλληλα, ο Cruickshank επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές είναι να ακολουθήσετε τις βασικές συμβουλές που πιθανώς σας έχουν πει χιλιάδες φορές: να τρώτε μια ποικίλη, ελάχιστα επεξεργασμένη διατροφή, να κινείτε το σώμα σας, να αποφορτίζεστε και να κοιμάστε αρκετά.

"Όσον αφορά την υγεία, το κάπνισμα είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε", προσθέτει ο Duffy.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο μακροχρόνιες είναι ακριβώς οι επιπτώσεις του καπνίσματος ή αν μπορούν να αντιστραφούν, υπάρχουν κάποια καλά νέα: Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η επίδραση του στην ανοσολογική απόκριση φαίνεται να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. "Η καλύτερη στιγμή για να σταματήσετε το κάπνισμα είναι τώρα", λέει ο Duffy.

[via]

Loading