Κι όμως, η Microsoft σκόπευε να αντικαταστήσει το Windows OS με το project Midori!

Τα videos από μια εμπιστευτική συνάντηση της Microsoft το 2013 διέρρευσαν από τον χρήστη WalkingCat στο X, αποκαλύπτοντας πολλές άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με το προ πολλού νεκρό project Midori. Ξεκινώντας το 2008 και φτάνοντας επίσημα στο τέλος του το 2015, το project Midori είχε ως αποστολή την ανάπτυξη νέων καινοτομιών σε όλη τη γκάμα του λογισμικού της Microsoft. Αυτό περιελάμβανε τη γλώσσα προγραμματισμού, το λειτουργικό σύστημα, το πρόγραμμα περιήγησης, τις εφαρμογές και πολλά άλλα.

Στα videos, το μέλος της ομάδας Joe Duffy (σήμερα CEO της Pulumi) μιλάει για το πώς ξεκίνησε το project, ποιοι ήταν οι στόχοι του και οι κύριοι τρόποι με τους οποίους σχεδίαζε να τους επιτύχει. Οι τρεις κύριοι άξονες του project, σύμφωνα με το blog του Duffy, ήταν το cloud, η ταυτόχρονη χρήση και η ασφάλεια, μαζί με τη διαλειτουργικότητα με το Windows. Το cloud θα παρείχε κορυφαίες επιδόσεις και επεκτασιμότητα, η ταυτόχρονη χρήση θα βελτίωνε την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις, και τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας θα εξασφάλιζαν ότι το λειτουργικό σύστημα θα μπορούσε να απομονώνει τα προβλήματα και να αποτρέπει τις καταρρεύσεις. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με το project είναι ότι ολόκληρη η ομάδα αποτελούνταν από μηχανικούς - ακόμη και οι άνθρωποι με διευθυντικούς ρόλους συνέβαλαν στον κώδικα.

Ένα χαρακτηριστικό που συζητείται στα videos είναι ιδιαίτερα σχετικό με τα πρόσφατα γεγονότα της CrowdStrike. Ο Duffy μιλάει για ένα σύστημα όπου κανένας third-party κώδικας δεν εκτελείται στον πυρήνα, με κάθε driver αντ' αυτού να εκτελείται ως διεργασία. Αυτή η προσέγγιση θα επέτρεπε στο λειτουργικό σύστημα να απομονώνει τις αποτυχίες και να αγνοεί τον κώδικα που προκαλεί το πρόβλημα, ώστε να μπορεί πάντα να εκκινεί με επιτυχία. Αυτό είναι κάτι που προς το παρόν δεν κάνει το Windows, επιτρέποντας αντίθετα στο λογισμικό τρίτων να εκτελείται σε λειτουργία πυρήνα, όπου έχει πλήρη πρόσβαση στο σύστημα. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι ένα σφάλμα στον third-party κώδικα μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος, κάτι που συνέβη ακριβώς με τη διακοπή λειτουργίας της CrowdStrike τον περασμένο Ιούλιο. Με άλλα λόγια, αν ο κόσμος έτρεχε Midori αντί για Windows, η διακοπή λειτουργίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ.

Παρόλο που το project ακυρώθηκε, η επίσημη θέση της Microsoft επί του θέματος είναι ότι η εταιρεία ενσωματώνει τα διδάγματα από το Midori σε μελλοντικά projects, όπως το Windows 11. Τώρα που αυτές οι λεπτομέρειες σχετικά με το Midori έχουν γίνει γνωστές στο κοινό, η Microsoft μπορεί να λάβει πληροφορίες από τους χρήστες της σχετικά με το ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει. Ωστόσο, με την τρέχουσα αρχιτεκτονική του Windows, αυτό είναι μάλλον πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει...

Loading