Οι νέες εξελίξεις στον «πόλεμο των ημιαγωγών» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να αναζητά τους «ενόχους» που επέτρεψαν στη HUAWEI να κατασκευάσει και πάλι επεξεργαστές, αλλά και να ενσωματώσει κεραίες 5G στα τελευταία smartphones της (βλ. HUAWEI Mate 60 Series, Mate X5), ενώ παράλληλα ετοιμάζει νέα μέτρα για να περιορίσει γενικότερα την εξαγωγή Τεχνολογίας προς την Κίνα.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει γίνει γνωστό πως ξεκίνησαν έρευνες στην Ταϊβάν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να διαλευκανθεί εάν εταιρείες του τομέα των ημιαγωγών παρέκαμψαν το εμπάργκο για να συνεργαστούν με την κινέζικη SMIC (η κινέζικη εταιρεία που κατασκευάζει τους επεξεργαστές της HUAWEI και όχι μόνο). Οι δύο κυβερνήσεις υποψιάζονται συγκεκριμένα τρεις εταιρείες (Topco Scientific, UIS, L&K Engineering), με τις πρώτες δύο να απορρίπτουν επίσημα τις κατηγορίες και την τρίτη να αρνείται (μέχρι στιγμής) να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Από την άλλη πλευρά, η SMIC θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και έχει αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες να «μαζεύει» όσο το δυνατόν περισσότερη πρώτη ύλη για τα εργοστάσια της από ξένες χώρες, καθώς η Κίνα διαθέτει μεν πλούσιο ορυκτό πλούτο, αλλά όχι τα πάντα, και ένα ενδεχόμενο νέο και πιο αυστηρό εμπάργκο θα γονατίσει την εγχώρια παραγωγή επεξεργαστών.

Για να επιστρέψουμε στα νέα μέτρα της κυβέρνησης Biden, το CNBC αναφέρει πως απαγορεύεται πλέον η πώληση των επεξεργαστών Nvidia A800 και H800 σε κινέζικες εταιρείες, ενώ το ίδιο ισχύει για παλαιότερες υλοποιήσεις των AMD και Intel. Παράλληλα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πιέσουν τους κατασκευαστές επεξεργαστών να αιτούνται ειδικής άδειας εάν θέλουν να πουλήσουν σε δεκάδες άλλες χώρες που υπόκεινται στο εμπάργκο, καθώς υπάρχουν κενά στο σύστημα που επιτρέπουν στην Κίνα να τα φέρει στην χώρα.

Απώτερος στόχος είναι ο τεχνολογικός αποκλεισμός της Κίνας από τους ημιαγωγούς και την Τεχνητή Νοημοσύνη, όμως οι μέχρι τώρα εξελίξεις αποδεικνύουν πως δεν γίνεται να σταματήσει η πρόοδος στο αντίπαλο (για τις ΗΠΑ) στρατόπεδο με τέτοιες μεθόδους. Η Κίνα συνεχίζει κανονικότατα και με ταχύτατους ρυθμούς την ανάπτυξη επεξεργαστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (βλ. Ernie Bot), έχει τους δικούς της ισχυρούς συμμάχους (βλ. Ρωσία) και σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται από ορυκτό πλούτο και ενέργεια για να προχωρήσει χωρίς την τεχνολογία / τεχνογνωσία των ΗΠΑ ή/και των συμμάχων της.

Εξάλλου, η πρόσφατη ανακοίνωση της Canon σχετικά με την τεχνολογία NIL (NanoImprint Lithography) που επιτρέπει την παραγωγή επεξεργαστών σε κλίμακα 5nm, ίσως δώσει στην Κίνα μια ισχυρή εναλλακτική λύση αντί των μηχανημάτων EUV της ASML, μιας και η τελευταία δεν συνεργάζεται μαζί της λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ.

Η τεχνολογία NIL διαφέρει από την EUV, καθώς σε αντίθεση με την συμβατική φωτολιθογραφία που προβάλει το μοτίβο του κυκλώματος επάνω στο wafer πυρίτου, τα μηχανήματα της βασίζονται στην αποτύπωση του κυκλώματος με άσκηση πίεσης επάνω στο wafer σαν να βάζεις σφραγίδα. Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται μια πηγή φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος για να λειτουργήσει, η τεχνολογία NIL καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια.

Ενδεχομένως οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να αποκλείσουν και τα μηχανήματα της Canon από την εξαγωγή τους στην Κίνα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη…

Loading