Κινέζοι ερευνητές: Το Starlink θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό stealth αεροσκαφών

Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του πυραύλου Falcon 9 επέτρεψε στη SpaceX να καλύψει τον ουρανό με δορυφόρους υποστήριξης του δικτύου Starlink, γεγονός που απογοήτευσε τους αστρονόμους. Η επίδραση στην παρατήρηση των άστρων μπορεί να μην είναι το μόνο μειονέκτημα της ύπαρξης τόσων πολλών δορυφόρων σε τροχιά. Μια ερευνητική ομάδα στην Κίνα ισχυρίζεται ότι τα σήματα του δικτύου Starlink είναι πλέον τόσο διαδεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό αεροσκαφών stealth.

Ο 20ός αιώνας είδε τον πόλεμο να επεκτείνεται στους ουρανούς με την έλευση των στρατιωτικών αεροσκαφών, των ραντάρ που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό τους και των ακριβών συστημάτων stealth που έχουν ως στόχο να το αποτρέψουν. Εδώ και δεκαετίες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα στρατιωτικά βαριά ονόματα έχουν αναπτύξει οχήματα που μπορούν να αντανακλούν και να απορροφούν ραδιοκύματα για να μειώσουν την παρατηρήσιμη υπογραφή τους από τα ραντάρ. Αν η ομάδα μελέτης από το Πανεπιστήμιο Wuhan έχει δίκιο, αυτό το ενεργό σύστημα ανίχνευσης θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα παθητικό που θα βασίζεται στα σήματα που εκπέμπονται από δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά.

Η έρευνα αυτή επιβλέφθηκε από το Κρατικό Κέντρο Ραδιοπαρακολούθησης της κινεζικής κυβέρνησης, το οποίο αναμφίβολα ενδιαφέρεται πολύ για τη δυνατότητα ανίχνευσης αεροσκαφών stealth. Η ομάδα θεώρησε ότι η πανταχού παρούσα παρουσία των σημάτων Starlink θα μπορούσε να δείξει το δρόμο για αεροσκάφη stealth λόγω της εμπρόσθιας σκέδασης. Όταν ένας δορυφόρος Starlink βρίσκεται πάνω από το κεφάλι μας, κάτι που είναι σύνηθες στις μέρες μας, ένα αεροσκάφος θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή διαταραχή στο σήμα καθώς πετάει μεταξύ του δορυφόρου και του εδάφους.

Το Starlink δεν λειτουργεί στην Κίνα, ακόμη και αν κάποιος έχει μαζί του ένα πιάτο Starlink, καθώς ο γεωγραφικός εντοπισμός και η κρυπτογράφηση της υπηρεσίας θα τον εμπόδιζαν να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο. Ωστόσο, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλής συχνότητας από το Starlink εξακολουθούν να «χοροπηδούν» σε όλη την Κίνα. Η ομάδα κατασκεύασε έναν δέκτη από έτοιμα εξαρτήματα ικανό να λαμβάνει τα σήματα του Starlink, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν μικροσκοπικές αλλαγές στα κύματα.

Ο ανιχνευτής βρίσκεται σε μια περιστρεφόμενη βάση, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση των δορυφόρων Starlink στον ουρανό. Για να δοκιμάσει το σύστημα, η ομάδα άφησε ελεύθερο ένα DJI Phantom 4 Pro drone. Τα drones είναι δύσκολο να εντοπιστούν με συστήματα ραντάρ, παρόμοια με τα αεροσκάφη stealth. Καθώς ένας δορυφόρος Starlink περνούσε πάνω από τις Φιλιππίνες, η ομάδα χρησιμοποίησε το ηλεκτρομαγνητικό υπόβαθρο για να ανιχνεύσει το drone και σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε να το εντοπίσει, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Signal Processing, η χρήση ηλεκτρομαγνητικών σημάτων "τρίτων" για τον εντοπισμό αεροσκαφών είναι εκπληκτικά αποτελεσματική. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι εντόπισε λεπτομερή χαρακτηριστικά του drone χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κίνησης του ρότορα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο παρακολούθησης αόρατων αντικειμένων χωρίς να αποκαλύπτεται η θέση σας με ενεργά pings ραντάρ.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Wuhan δεν σκέφτηκε την ιδέα από μόνη της. Ρώσοι ερευνητές πρότειναν αυτή την προσέγγιση το 2015, αλλά το Starlink δεν υπήρχε τότε. Τώρα, η ραγδαία επέκταση του δικτύου θα μπορούσε να καταστήσει εφικτό τον εντοπισμό ακόμη και των πιο προηγμένων αεροσκαφών stealth. Ενώ η βασική έρευνα έχει δημοσιευτεί ανοιχτά, η Κίνα και άλλες κυβερνήσεις μπορεί να εργάζονται ήδη σε πιο προηγμένες μη δημόσιες εφαρμογές της τεχνολογίας για στρατιωτική χρήση.

Loading