Η επίτευξη της Κβαντικής Υπεροχής (Quantum Supremacy) θεωρείται σημείο καμπής για την εξέλιξη της Κβαντικής Πληροφορικής και των αντίστοιχων υπολογιστών, καθώς χοντρικά αποτελεί την απόδειξη ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει υπολογισμούς που ένας κλασικός υπολογιστής θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια για να τα καταφέρει.
Αρκετοί μπορεί να θυμάστε ότι τον περασμένο μήνα η Google ισχυρίστηκε πως κατάφερε να πετύχει την Κβαντική Υπεροχή με τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore (53-qubits), ο οποίος εκτέλεσε έναν υπολογισμό μέσα σε μόλις 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια. Η ανακοίνωση αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από ερευνητές, επιστήμονες και εσχάτως από την IBM, αλλά σήμερα η Google δημοσίευσε επίσημα το σχετικό paper στο επιστημονικό περιοδικό Nature για να λάβει (θεωρητικά) την απαραίτητη αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η Κβαντική Υπεροχή είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντική για την Ανθρωπότητα, καθώς στο μέλλον οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα που με τη σημερινή τεχνολογία ούτε καν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Το εύρος των πιθανών εφαρμογών είναι τεράστιο, από τον τομέα της Τεχνολογίας μέχρι αυτόν της Ιατρικής και του Διαστήματος, ενώ δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει και τις υπάρχουσες τεχνολογίες όπως αυτή της μηχανικής μάθησης (machine learning). Σε αυτό το σημείο, βέβαια, η κουβέντα γίνεται καθαρά για τα πρώτα πολύ πολύ μικρά βήματα, κάτι που παραδέχεται και ο CEO της Google, κ. Sundar Pichai.
Το πρώτο αεροπλάνο των αδερφών Wright κατάφερε να πετάξει για μόλις 12 δευτερόλεπτα, επομένως, σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχε πρακτική εφαρμογή της ιδέας τους. Παρόλα αυτά, κατάφεραν να αποδείξουν ότι ένα αεροπλάνο θα μπορούσε να πετάξει.
Η κουβέντα θα συνεχιστεί για πολύ καιρό σχετικά με την επίτευξη ή όχι της Κβαντικής Υπεροχής από τη Google, αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά υπάρχει και μια επιστημονική δημοσίευση (δείτε εδώ) που αναλύει την έρευνα και τους ισχυρισμούς της εταιρείας.
[Google]