Li-Fi: Η τεχνολογία που υπόσχεται μετάδοση δεδομένων με 100x μεγαλύτερη ταχύτητα από το Wi-Fi!

Φανταστείτε μια επιλογή συνδεσιμότητας για το smartphone σας που απαιτεί από εσάς να ανάψετε απλώς ένα φως για να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται Li-Fi (Light Fidelity) και χρησιμοποιεί κύματα φωτός για τη μετάδοση δεδομένων, σε αντίθεση με το Wi-Fi που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το Li-Fi είναι η ταχύτητα: το Li-Fi μπορεί να παρέχει ταχύτητες δεδομένων 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση του Wi-Fi. Τα φωτεινά σήματα του Li-Fi είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

Τα πειράματα με τη χρήση του Li-Fi ξεκίνησαν το 2008 υπό την καθοδήγηση της γαλλικής εταιρείας Oldecomm. Όταν η Ευρώπη έστειλε τον πύραυλο Ariane 6 στο Διάστημα τον περασμένο μήνα, του ανατέθηκε η εκτέλεση τεσσάρων πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός που αφορούσε το Li-Fi.

Με το Li-Fi, τα δεδομένα μεταφέρονται με τη χρήση λαμπτήρων LED που στέλνουν τα δεδομένα σε παλμούς φωτός, όπως λειτουργεί ο κώδικας Μορς. Εκτός του ότι είναι ταχύτερο, το Li-Fi είναι επίσης πιο ασφαλές από το Wi-Fi, καθώς τα σήματα είναι λιγότερο πιθανό να διαρρεύσουν μέσα από τοίχους. Και οι πομποί Li-Fi μπορούν να εγκατασταθούν σε φωτιστικά σώματα, διευκολύνοντας τους χρήστες φορητών συσκευών να βρίσκουν εξαιρετικά γρήγορες υπηρεσίες Διαδικτύου.

«Η ασφάλεια είναι ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του Li-Fi επειδή τα σήματα περιορίζονται στην περιοχή που φωτίζεται από την πηγή φωτός και δεν μπορούν να διαπεράσουν τους τοίχους. Ο κίνδυνος μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης μειώνεται σημαντικά», αναφέρει η The Li-Fi Group.

Μιλώντας για ταχύτητα, το Li-Fi μπορεί να μεταδώσει δεδομένα τόσο γρήγορα όσο 224Gbps θεωρητικά σε σύγκριση με τις ταχύτητες 1Gbps που έχουμε στις μέρες μας. Η τεχνολογία θα ήταν πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου απαιτείται γρήγορη ταχύτητα και χαμηλή καθυστέρηση. Και επίσης παράγει λιγότερη ακτινοβολία από το Wi-Fi.

Υπάρχουν κάποια αρνητικά που σχετίζονται με το Li-Fi με το μεγαλύτερο να είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε κλειστούς χώρους. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι χρήστες smartphone είναι συνδεδεμένοι σε Wi-Fi όταν βρίσκονται μέσα και βασίζονται στην κινητή συνδεσιμότητα όταν βρίσκονται έξω, οπότε αυτό το μικρό πρόβλημα δεν είναι κάτι σημαντικό.

«Σε αντίθεση με όσα μπορεί να διαβάζουμε ή να ακούμε μερικές φορές, το LiFi δεν δημιουργήθηκε με στόχο την εξάλειψη του WiFi. Πάνω απ' όλα, πρόκειται για την επέκταση του πεδίου των δυνατοτήτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σκεπτόμενοι τη συνδεσιμότητα του σήμερα και του αύριο, απελευθερώνοντας τους εαυτούς μας από τα εμπόδια των σημερινών τεχνολογιών, χωρίς να στερούμαστε τα οφέλη τους», τονίζει η Oldecomm.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι απέχουμε αρκετά χρόνια από το να δούμε το Li-Fi να εφαρμόζεται. Ένας από τους ηγέτες της βιομηχανίας στο χώρο, η Oldecomm, υποστηρίζει ότι η τεχνολογία θα πρέπει να είναι έτοιμη μεταξύ 2024-2029. Αυτό που είναι ελπιδοφόρο είναι ότι μια άλλη εταιρεία, η The Li-Fi Group, ισχυρίζεται ότι έχει έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών και άλλων.

Η εταιρεία προσθέτει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για επιλογές συνδεσιμότητας, ειδικά σε περιοχές όπου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή τεχνολογία, θα οδηγήσει περισσότερες εταιρείες να εξετάσουν τη λύση του Li-Fi.

[via]

Loading