Made in America: Ξεκίνησε η παραγωγή των επεξεργαστών A16 της Apple εντός ΗΠΑ

Οι Made in America επεξεργαστές άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα, καθώς η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ξεκίνησε επίσημα την κατασκευή των επεξεργαστών A16 της Apple στη νεόκτιστη μονάδα παραγωγής της στην Αριζόνα. Τα τσιπ A16 κατασκευάζονται με την τεχνολογία 5nm της TSMC και προς το παρόν παράγονται σε μικρές ποσότητες. Η TSMC σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου του εργοστασίου στα μέσα του 2025.

Ο επεξεργαστής A16 Bionic της Apple έχει μεγάλη επιτυχία και χρησιμοποιείται σήμερα στις σειρές iPhone 14 και iPhone 15. Οι εικασίες αναφέρουν ότι αυτά τα Made in America chips θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά μοντέλα iPad και ακόμη και στο φημολογούμενο νέο μοντέλο iPhone SE.

Η μονάδα κατασκευής στην Αριζόνα αποτελεί μέρος της τεράστιας επένδυσης της TSMC ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με φιλοδοξίες να χτίσει συνολικά τρία εργοστάσια κατασκευής στο Φοίνιξ, τα οποία θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, όπως οι διεργασίες 4nm, 3nm και 2nm. Τα εργοστάσια χρηματοδοτούνται επίσης από το νόμο CHIPS and Science Act της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος αποσκοπεί στο να καταστήσει τις ΗΠΑ ικανές να παράγουν προηγμένους ημιαγωγούς στην εγχώρια αγορά και να μειώσουν την εξάρτηση από την Ασία.

Η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου της TSMC στην Αριζόνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, το 2021, ενώ ο αρχικός στόχος για την παραγωγή ορίστηκε για φέτος. Ωστόσο, διάφορες προκλήσεις, όπως η COVID-19, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Ταϊβανέζων και Αμερικανών εργαζομένων και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή των εργοστασίων καθυστέρησαν τα χρονοδιαγράμματα για την παραγωγή. Τώρα, η παραγωγή μεγάλου όγκου των τσιπ των 4nm προγραμματίζεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Για το δεύτερο εργοστάσιο, η παραγωγή τσιπ αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει το 2026, κάτι που τώρα έχει μετατεθεί για το 2027 ή το 2028, ανάλογα με τη ζήτηση των καταναλωτών, καθώς τα Made in America chips θα είναι πιο ακριβά, έως και 30%, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές. Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από πρόσθετες επιχορηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

[via]

Loading