Η προσπάθεια καταγραφής όλων των ειδών ζώων και φυτών, αλλά και η εκτίμηση του πληθυσμού και της διασποράς τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη διαδικασία.
Παρόλα αυτά, τα σημερινά μέσα μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμα έτσι ώστε να προστατευτούν είδη που μπορεί να βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη μας και κινδυνεύουν με αφανισμό, λόγω της άγνοιας μας.
Με αυτό το σκεπτικό, οι Walter Jetz και Robert Guralnick, επιστήμονες που ασχολούνται με τη βιοποικιλότητα, ξεκίνησαν το project Map of Life για την καταγραφή των ειδών, τη μέτρηση του πληθυσμού τους και την παρακολούθηση των περιοχών όπου μπορούμε να τα συναντήσουμε.
Σύμφωνα με δήλωση του Guralnick στο Good,
"Φανταστείτε ότι έχετε το μεγαλύτερο εγχειρίδιο στον κόσμο. Όταν επισκέπτεστε τα εθνικά πάρκα για εξευρεύνηση, έχετε στα χέρια σας κάτι που δεν είναι απλά ένα βιβλίο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και μπορείτε να συνεισφέρεται σε αυτόν"
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του project, Map of Life, η οποία βρίσκεται σε demo έκδοση και περιλαμβάνει ήδη 25.000 είδη, να πραγματοποιήσετε αναζήτηση για κάποιο συγκεκριμένο είδος ή να ανακαλύψετε τι ζει κοντά σε κάποια τοποθεσία σε ακτίνα 50/100km κλπ.