Η Margrethe Vestager, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, φέρεται να αποχωρεί από τη θέση της αργότερα μέσα στο έτος, μια εξέλιξη που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η κακή επίδοση του Σοσιαλφιλελεύθερου κόμματός της στις εκλογές του 2022 στη Δανία σημαίνει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για τρίτη θητεία. Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να προτείνει αντικαταστάτη της μεταξύ των τριών ανδρών που εξετάζονται.
Η Vestager έγινε Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Συνέχισε την εποπτεία της πολιτικής ανταγωνισμού αφού ανέλαβε εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή το 2019.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών της, η Δανή πολιτικός αναμετρήθηκε με κορυφαίους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Google, Meta και Qualcomm, καθώς και με ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η γαλλική Alstom και η γερμανική Siemens AG.
Με την εφαρμογή του Digital Markets Act (DMA) της Ευρώπης που τέθηκε σε ισχύ το 2022 και με τον ορισμό των Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta και Microsoft ως «gatekeepers» το 2023, επιχειρείται να έρθει η πραγματική αλλαγή στο τοπίο του ανταγωνισμού, αλλά αυτό μένει να το δούμε και στην πράξη. Η Apple, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να επιτρέψει τη λειτουργία καταστημάτων εφαρμογών τρίτων στην Ευρώπη.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνες μη συμμόρφωσης σε βάρος των Alphabet (Google), Apple και Meta για φερόμενες παραβιάσεις του DMA. Και σε προηγούμενες έρευνες για τον ανταγωνισμό, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Google (το οποίο εξακολουθεί να αμφισβητείται), ενημέρωσε την Apple ότι πρέπει να καταβάλει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14 δισεκατομμύρια δολάρια) για παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ιρλανδία (το οποίο εξακολουθεί να αμφισβητείται) και κατέληξε σε διακανονισμό με την Amazon.
Ο CEO της Apple, Tim Cook, χαρακτήρισε τις φορολογικές κατηγορίες της ΕΕ ως «απόλυτη πολιτική βλακεία».
Ο Lucas Lasota, διευθυντής νομικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE), επαίνεσε τη Vestager για το θάρρος της να μιλήσει ανοιχτά κατά των ψηφιακών ολιγοπωλίων και των βλαβών που προκύπτουν από τη συγκεντρωμένη ισχύ της βιομηχανίας.
Η ΕΕ κατάφερε να περάσει ποικίλες καινοτόμες νομοθεσίες που αφορούν την εταιρική εξουσία και η κληρονομιά της Vestager θα αποδειχθεί την επόμενη δεκαετία στην πολύ περίπλοκη εφαρμογή αυτών των νόμων. Η DMA είναι ένα σαφές παράδειγμα. Η DMA παρέχει στην Επιτροπή τεράστια εκτελεστική εξουσία, οπότε ένας ιδιαίτερα ικανός, αφοσιωμένος και καλά εξοπλισμένος επίτροπος είναι το κλειδί για την επίτευξη δικαιότερων και πιο ανταγωνιστικών ψηφιακών αγορών.
Το FSFE συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες επιβολής του DMA, συνεργαζόμενο με την Επιτροπή ως ενδιαφερόμενος φορέας που εκπροσωπεί τις απόψεις της κοινότητας του Ελεύθερου Λογισμικού. Θα φροντίσουμε να αναδείξουμε τα συμφέροντα της κοινότητάς μας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ιδίως κατά τη διαμόρφωση της θητείας του νέου Επιτρόπου - ώστε το Ελεύθερο Λογισμικό να παραμείνει βασικό στοιχείο στην ατζέντα τους για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και την προστασία των καταναλωτών.
[via]