Mark Zuckerberg: Απολογήθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μην περιμένετε κάτι διαφορετικό...

*της Μαρίας Ψαρά

Με παράπονα ότι δεν απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις έκλεισε η συζήτηση στο ΕΚ. "Συγγνώμη για το λάθος, παραδέχομαι ότι δεν έχουμε κάνει όσα πρέπει", είπε, ο επικεφαλής της Facebook.

Με τη δέσμευση ότι θα απαντήσει σε μία προς μία τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκλεισε η παρουσία του Mark Zuckerberg στις Βρυξέλλες. Γιατί ήδη, πριν ακόμη τελειώσει η ακρόαση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE), υπήρχαν γκρίνιες και παράπονα ότι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook δεν απάντησε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις των προέδρων.

Την ευθύνη για την οργάνωση της κουβέντας κατ' αυτόν τον τρόπο ανέλαβε πλήρως ο πρόεδρος του ΕΚ Ταγιάνι, ο οποίος φάνηκε να εκτιμά και μόνο το γεγονός ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρέστη ενώπιον των ευρωβουλευτές για να μιλήσει για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που αφορά την παράνομη απόκτηση δεδομένων από 87 εκατομμύρια χρήστες, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια προέρχονται από την ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές πάντως είχαν... μάθει το μάθημά τους από την ακρόαση στο Κονγκρέσο, όταν το τουίτερ έκανε... πάρτι σε βάρος των Γερουσιαστών που από τις ερωτήσεις τους φαίνονταν «άσχετοι» με την τεχνολογία. Οσα ρώτησαν οι Πρόεδροι των ευρωομάδων ήταν πολύ εμπεριστατωμένα, ουσιαστικά και «ψαγμένα», κάτι που όπως φαίνεται εξέπληξε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ που αρκέστηκε να απαντήσει μάλλον γενικόλογα στις δύσκολες αυτές τοποθετήσεις-ερωτήσεις.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook απολογήθηκε στους ευρωβουλευτές για το μαζικό σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του ιστοτόπου του από μια εταιρεία πολιτικών συμβούλων. «Συγγνώμη για το λάθος, παραδέχομαι ότι δεν έχουμε κάνει όσα πρέπει», δήλωσε.

«Η εταιρία Facebook δεν έχει κάνει όσα πρέπει για να αποφύγει την διάδοση ψεύτικων ειδήσεων σε εκλογικές περιόδους, ωστόσο ο ρόλος του είναι θετικός στις εκλογές σε όλη την Ευρώπη γιατί επιτρέπει σε εσάς να έχετε επαφή με τους ψηφοφόρους σας», συμπλήρωσε.

Στην συζήτηση συμπεριέλαβε τις ψευδείς ειδήσεις, παραδεχόμενος ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. «Είτε στα fake news, είτε στο θέμα της ξένης ανάμιξης σε εκλογές ή προγραμματιστές που κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών των ανθρώπων, δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία επίβλεψη των ευθυνών μας. Αυτό ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη», πρόσθεσε και τόνισε ότι «έρχονται πολλές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, ανάμεσά τους και οι ευρωεκλογές, δεσμεύομαι ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

Ενόψει της έναρξης ισχύος του ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), την ερχόμενη Παρασκευή, ο Ζάκερμπεργκ επανέλαβε ότι η εταιρία του θα προσαρμοστεί απόλυτα στις επιταγές του. Ανακοίνωσε ελέγχους που πραγματοποιούνται ήδη σε όλα τα προφίλ και έχουν εντοπίσει 580.000 ψεύτικα προφίλ μόνο το 2018, αλλαγές στην προστασία δεδομένων των χρηστών, αλλά και αύξηση των επενδύσεων για την προάσπιση της Δημοκρατίας, με προσλήψεις ανθρώπων που θα διασταυρώνουν ειδήσεις, περισσότερους ελέγχους και αποφυγή κακής χρήσης του Διαδικτύου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook υπογράμμισε τη δέσμευση ότι ως το τέλος του χρόνου, η εταιρία του θα διαθέτει 10.000 εργαζομένους, δήλωσε ευθαρσώς ότι πληρώνει τους φόρους της στην ΕΕ και πως εκπαιδεύει νέους και μεγαλύτερους για σωστή χρήση του ίντερνετ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στην ασφάλεια θα έχουν σημαντική επίδραση στην αποδοτικότητα του Ζάκερμπεργκ, αλλά το «να κρατάμε ασφαλείς τους ανθρώπους θα είναι πάντα πιο σημαντικό από το να μεγιστοποιούμε τα κέρδη μας».

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν για το πώς το Facebook επέτρεψε να συμβεί αυτή η διαρροή και κατά πόσον κάνει αρκετά για να αποτρέψει την επανάληψή της, πότε έμαθε για το σκάνδαλο και αν ήταν προσωπική του απόφαση να μην ενημερώσει τους χρήστες. Οπως επίσης και αν η Facebook είναι έτοιμη να αποτρέψει νέο σκάνδαλο στο μέλλον.

[via NEWS247.gr]

Loading