Η τεράστια επιτυχία που σημειώνει το Nintendo Switch παρά τις προφανείς μικρότερες τεχνικές δυνατότητες απέναντι στις παιχνιδοκονσόλες των Microsoft και Sony οφείλεται στα εξαιρετικά παιχνίδια που κυκλοφορούν ανά διαστήματα για να ανανεώνουν το ενδιαφέρον των κατόχων, αλλά και να προσελκύουν νέους ενδιαφερόμενους.Ένα από αυτά είναι και το Metroid Dread, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να λιώσουμε στο πλαίσιο του review μας για το Nintendo Switch OLED!
Η σειρά Metroid δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά το συγκεκριμένο επεισόδιο σηματοδοτεί την επιστροφή στο 2D format μετά από 19 χρόνια, αν δεν λάβουμε υπόψιν τα remakes των Metroid: Zero Mission και Metroid Samus Returns. Η ανάπτυξη του Metroid Dread έγινε και πάλι από τη Steam Mercury, η οποία για μια ακόμη φορά κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο στο τεχνικό κομμάτι, όσο και στο gameplay.
Η υπόθεση του Metroid Dread συνεχίζει τα γεγονότα από εκεί που τα αφήσαμε στο Metroid Fusion, με το τελευταίο να θεωρείται ίσως το κορυφαίο επεισόδιο στην ιστορία του έπους. Η πρωταγωνίστρια Samus νόμιζε ότι είχε κατατροπώσει το Parasite X οριστικά, ωστόσο, η Galactic Federation έλαβε μια περίεργη ηχογράφηση από τον πλανήτη ZDR που υποδεικνύει ότι το Parasite X εξακολουθεί να ζει. Αποστολή της Samus είναι να μεταβεί στον πλανήτη ZDR για να εξαλείψει άπαξ και διά παντός την τρομερά επικίνδυνη απειλή, καθώς το Parasite X έχει τη δυνατότητα να αντιγράφει κάθε ζωντανό οργανισμό.
Αρχικά απέστειλαν μια ομάδα ειδικών ρομπότ εξερευνητών (EMMI) για να κάνουν τη δουλειά της Samus, αλλά μόλις έφτασαν στον πλανήτη ZDR χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί τους. Τώρα είναι η σειρά της Samus να μεταβεί στον πλανήτη για να ανακαλύψει τι έχει συμβεί, σε μια αποστολή που θα αποδειχθεί η πιο επικίνδυνη που έχει αναλάβει ποτέ. Για να μην κάνουμε spoil την ιστορία, θα αναφέρουμε απλά ότι η Samus χάνει όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητές της λίγο μετά αφότου φτάσει στον προορισμό της.
Όσοι έχετε παίξει παιχνίδια Metroid θα είστε λίγο - πολύ μαθημένοι σε αυτές τις συνθήκες. Ξεκινώντας αντιλαμβάνεσαι πολύ γρήγορα πως για να προχωρήσεις την αποστολή σου θα πρέπει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου, να αντιμετωπίσεις επικίνδυνες καταστάσεις και να ξοδεύεις με φειδώ τα πυρομαχικά σου, καθώς και να μην αφήνεις καμία δεξαμενή ενέργειας χωρίς να την επισκεφθείς. Γενικότερα το Metroid Dread είναι αρκετά πιο περίπλοκο από τα προηγούμενα επεισόδια και στην εξέλιξη της ιστορίας μαθαίνεις σημαντικές λεπτομέρειες που καλύπτουν ολόκληρο το saga της σειράς, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας.
Το σκηνικό του πλανήτη ZDR μας ξεκινά από τα βάθη του κάτω από την επιφάνεια και όσο προχωράς συναντάς μέρη που μοιάζουν με βάσεις, σπηλιές, δάση κλπ., όπου επικρατούν υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό έχει τη σημασία του διότι η Samus θα πρέπει να φορά την ανάλογη στολή για να μπορέσει να προχωρήσει από την εκάστοτε περιοχή. Στα πολύ ευχάριστα μπορούμε να σημειώσουμε την μεγάλη ποικιλία στο περιβάλλον, αλλά και το μεγάλο μέγεθος του χάρτη που είναι γεμάτος διαφορετικές προκλήσεις, αντικείμενα, εχθρούς και γρίφους. Κατά διαστήματα θα δείτε εντυπωσιακά animations, κυρίως προτού αντιμετωπίσετε κάποιο EMMI ή μεγάλο boss.
Από πλευράς δυσκολίας θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως θα χάσετε πολλές φορές, συνήθως όταν αντιμετωπίζετε κάποιο εχθρικό EMMI. Αυτά τα ρομπότ που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι σύμμαχοι έχουν περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο και είναι πιο θανατηφόρα από ποτέ. Για την ακρίβεια, κάθε συνάντηση με EMMI, σε περίπτωση που καταφέρει παγιδέψει τη Samus, ισοδυναμεί με θάνατο. Ο τρόπος για να τα αντιμετωπίσεις είναι διαφορετικός κάθε φορά και ουσιαστικά ο στόχος σου είναι να τα αποφύγεις μαθαίνοντας το μοτίβο με τον οποίο κινούνται και την εμβέλεια των αισθητήρων τους, καθώς ο απλός εξοπλισμός της Samus δεν μπορεί να κάνει τίποτα απέναντι τους. Το κάθε EMMI κινείται σε συγκεκριμένο χώρο της πίστας, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να του ξεφύγεις αν δεν καταλάβεις την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσεις. Το κυνήγι γίνεται με υψηλή ταχύτητα και ένταση, οπότε σταδιακά θα πρέπει να γίνεις αρκετά πιο επιδέξιος για να τα καταφέρεις. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να παίξεις ξανά και ξανά το ίδιο sequence, κάτι που μπορεί να κουράσει ορισμένους. Πάντως, η καμπύλη εκμάθησης είναι γρήγορη και δύσκολα θα φτάσεις στο σημείο να απογοητευτείς με τη μη πρόοδο.
Η όλη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το soundtrack δεν σε αφήνουν σε χλωρό κλαρί γι’ αυτό μην περιμένετε ότι θα καθίσετε απλά να παίξετε το Metroid Dread για χαλάρωση. Εκεί που έχουμε ένσταση είναι οι μάχες με ορισμένα bosses που πραγματικά μοιάζουν αδιανόητες αν φτάσεις σε αυτές απροετοίμαστος. Για να το κάνουμε πιο λιανά, κάποια bosses είναι εφικτό να εξοντωθούν με λίγη προσπάθεια, αλλά κάποια απαιτούν να έχεις φουλάρει πλήρως τα πυρομαχικά και την ενέργεια σου. Ακόμη και το πιο δύσκολο boss έχει τον δικό του τρόπο εξόντωσης (αρκεί να βρεις ποιος είναι αυτός), ωστόσο, εάν χάσεις σε επαναφέρει το παιχνίδι στο προηγούμενο δωμάτιο με ό,τι είχες συγκεντρώσει μέχρι εκείνη την στιγμή. Η συμβουλή μας, λοιπόν, είναι να εξερευνήσετε πλήρως όλη την πίστα πριν τολμήσετε να μπουκάρετε στο τελικό boss.
Στον τομέα του gameplay και της γενικότερης αντιμετώπισης του Metroid Dread, θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα ότι η Samus ενισχύει τις δυνάμεις της σταδιακά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι στους εχθρούς. Οι δημιουργοί έχουν τοποθετήσει τα διάφορα upgrades σε καίρια σημεία έτσι ώστε το συνολικό επίπεδο δυσκολίας να ανεβαίνει κλιμακωτά. Αυτό σημαίνει ότι η Samus θα είναι δυνατή τόσο όσο για να προχωρήσει παρακάτω. Ο χάρτης έχει πολλά κρυμμένα μυστικά που καλείσαι να ανακαλύψεις, αλλά και πάλι κάποιες περιοχές δεν είναι άμεσα προσβάσιμες μέχρι να αποκτήσει συγκεκριμένες δυνάμεις η Samus. Επομένως, να είστε βέβαιοι πως θα περάσετε αρκετή ώρα επιστρέφοντας ξανά και ξανά σε περιοχές που προσπεράσατε γρήγορα την πρώτη φορά. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί ανελκυστήρες και τηλεμεταφορείς για πιο γρήγορη μετάβαση σε διάφορες περιοχές.
Ολοκληρώνοντας αυτό το review μπορούμε να χαρακτηρίσουμε απόλυτα δίκαιη την υποψηφιότητα του Metroid Dread για παιχνίδι της χρονιάς (2021) άσχετα αν ο τίτλος πήγε αλλού. Ιδανικό για το Nintendo Switch και σε handheld mode για όσους θέλουν να παίζουν χωρίς τηλεόραση ή monitor.
*Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review από τη CD Media.
**Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr
Photo Gallery