Μια νέα νανοθεραπεία αφήνει υποσχέσεις για καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Μια νέα νανοθεραπεία από το στόμα δρα απευθείας στο λεπτό έντερο, μειώνοντας την ικανότητά του να απορροφά το λίπος από τις τροφές που τρώμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αν και η θεραπεία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αν αποδειχθεί αποτελεσματική στους ανθρώπους, έχει τεράστιες δυνατότητες ως θεραπεία για την παχυσαρκία που σχετίζεται με τη διατροφή.

Το 2022, το 43% των ενηλίκων παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι. Από αυτούς, το 16% ζούσε με παχυσαρκία. Όπως πολλοί θα γνωρίζουν ήδη, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Παρά τα χρόνια μελετών που οδήγησαν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος στο σώμα, ο εντοπισμός ενός αποτελεσματικού τρόπου αναστολής της απορρόφησης του στο έντερο παρέμεινε ανέφικτος. Ωστόσο, μια νέα μελέτη μπορεί να έχει την απάντηση: νανοσωματίδια από το στόμα που δρουν απευθείας στο λεπτό έντερο για να μειώσουν την παραγωγή ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του λίπους.

«Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές μελετούν τον μεταβολισμό του λίπους, αλλά η εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου για την παρεμπόδιση της απορρόφησης του λίπους ήταν δύσκολη», δήλωσε ο Δρ Wentao Shao, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tongji στη Σαγκάη και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Ενώ οι περισσότερες στρατηγικές επικεντρώνονται στη μείωση της διαιτητικής πρόσληψης λίπους, η προσέγγισή μας στοχεύει απευθείας στη διαδικασία απορρόφησης λίπους από τον οργανισμό».

Το εν λόγω ένζυμο είναι η στερολική Ο-ασυλτρανσφεράση 2 (SOAT2), η οποία κωδικοποιείται από το γονίδιο SOAT2. Με μοναδική παρουσία στα ηπατικά κύτταρα (ηπατοκύτταρα) και στα απορροφητικά κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου (εντεροκύτταρα), η SOAT2 έχει μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον ρόλο της στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης ή της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νανοσωματίδια που περιείχαν μικρά παρεμβατικά RNA (siRNA) τα οποία, όταν καταποθούν, μεταφέρονται στο λεπτό έντερο. (Τα siRNAs είναι γνωστά για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.) Εκεί, μείωσαν την έκφραση του SOAT2 από τα εντεροκύτταρα και, ως εκ τούτου, ανέστειλαν την απορρόφηση του λίπους. Όταν η νανοθεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντίκια, ακόμη και τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά απορρόφησαν λιγότερο λίπος και απέφυγαν την παχυσαρκία.

«Αυτή η από του στόματος θεραπεία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Shao. «Είναι μη επεμβατική, έχει χαμηλή τοξικότητα και έχει μεγάλες δυνατότητες για καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών σε σύγκριση με τις τρέχουσες θεραπείες παχυσαρκίας, οι οποίες είναι συχνά επεμβατικές ή δύσκολα διατηρήσιμες. Αυτό την καθιστά μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση».

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να προσδιορίσουν τον μηχανισμό που διέπει τη ρύθμιση της απορρόφησης του λίπους από το SOAT2. Η αναστολή της SOAT2 στο λεπτό έντερο προκαλεί την αποικοδόμηση μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του λίπους, της CD36. Η διαδικασία πυροδοτεί κυτταρικό στρες, το οποίο προκαλεί την πρόσληψη ενός ενζύμου που ονομάζεται E3 λιγάση RNF3, το οποίο ενισχύει την αποικοδόμηση του CD36.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο αποκλεισμός του SOAT2 στα ηπατοκύτταρα οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Στην παρούσα μελέτη, η ειδική για το έντερο προσέγγιση των ερευνητών απέφυγε αυτόν τον κίνδυνο.

«Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές αυτής της θεραπείας είναι η ικανότητα της να στοχεύει την απορρόφηση του λίπους στο έντερο χωρίς να επηρεάζει το ήπαρ», δήλωσε ο καθηγητής Zhaoyan Jiang, επίσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tongji και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό είναι σημαντικό επειδή προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο αποκλεισμός του SOAT2 στο ήπαρ μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους εκεί - ένας κίνδυνος που η θεραπεία μας αποφεύγει εστιάζοντας μόνο στο εντερικό SOAT2».

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της νανοθεραπείας σε μεγαλύτερα ζωικά μοντέλα προτού εξετάσουν τη δοκιμή της σε ανθρώπους. Εάν είναι επιτυχής, η θεραπεία έχει μεγάλες δυνατότητες.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα νανοσωματιδίων αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στη διαχείριση της παχυσαρκίας, προσφέροντας μια νέα λύση που αντιμετωπίζει τόσο τον μεταβολισμό του λίπους όσο και την αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με τη διατροφή, εγκαινιάζοντας ενδεχομένως μια νέα εποχή πιο αποτελεσματικών θεραπειών», δήλωσε ο Jiang.

[via]

Loading