Microsoft WordPad: Επίσημα οι τίτλοι τέλους με την έλευση του Windows 11 24H2

Η Microsoft συνεχίζει την αργή απόσυρση των παλαιών λειτουργιών και το WordPad είναι το τελευταίο που φτάνει στο τέλος του. Ξεκινώντας με το Windows 11 24H2 update, ο δωρεάν επεξεργαστής κειμένου θα αφαιρεθεί εντελώς, βάζοντας την τελική σφραγίδα στην απόσυρση του που επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Για τους μακροχρόνιους χρήστες του Windows, η κατάργηση του WordPad μπορεί να μοιάζει με το τέλος μιας εποχής, αλλά αυτή η αλλαγή ήταν στον ορίζοντα εδώ και αρκετό καιρό.

Το WordPad, που παρουσιάστηκε το 1995 με το Windows 95, χρησίμευε ως μια ελαφριά εναλλακτική λύση στο Microsoft Word, δίνοντας στους χρήστες έναν απλό τρόπο επεξεργασίας αρχείων κειμένου (.rtf) και ακόμη και βασικών εγγράφων του Word (.doc). Αν και ποτέ δεν είχε τη δύναμη ή τη λειτουργικότητα του Word, ήταν ιδανικό για τους χρήστες που χρειάζονταν έναν γρήγορο τρόπο για να κρατούν σημειώσεις, να δημιουργούν απλά έγγραφα ή να επεξεργάζονται κείμενο χωρίς να εγκαθιστούν επιπλέον λογισμικό.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χρησιμότητα του WordPad έχει μειωθεί. Οι πιο πλούσιοι σε χαρακτηριστικά επεξεργαστές κειμένου, οι εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στο cloud, όπως τα Google Docs, και η συνεχής εξέλιξη του Microsoft Word έχουν κάνει το βοηθητικό πρόγραμμα να μοιάζει περισσότερο με κατάλοιπο. Το 2022, η Microsoft απέσυρε επίσημα το WordPad, υποδηλώνοντας ότι δεν αναπτύσσεται και δεν συντηρείται πλέον ενεργά. Τώρα, με την έκδοση Windows 11 24H2, η Microsoft καταργεί πλήρως την εφαρμογή από το λειτουργικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα τη βρίσκουν πλέον διαθέσιμη στα συστήματα τους.

Στην ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση του WordPad, η Microsoft δήλωσε ότι συνιστά τη χρήση του «Microsoft Word για έγγραφα πλούσιου κειμένου όπως .doc και .rtf και του Windows Notepad για έγγραφα απλού κειμένου όπως .txt». Η Microsoft τόνισε επίσης ότι με κάθε νέα έκδοση Windows, μερικές φορές αφαιρούνται χαρακτηριστικά για να εξορθολογιστεί το λειτουργικό σύστημα ή να δημιουργηθεί χώρος για πιο σύγχρονες λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το Microsoft Word είναι η προτιμώμενη εναλλακτική λύση για την επεξεργασία πλούσιου κειμένου, ενώ το Notepad παραμένει η επιλογή για τα βασικά αρχεία απλού κειμένου.

[via]

Loading