Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας τεχνολογικής συμμαχίας στην Ευρώπη, καθώς η γερμανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Helsing και η γαλλική Mistral ανακοίνωσαν συνεργασία για την ανάπτυξη μελλοντικών οπλικών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης «για την άμυνα της Ευρώπης». Με προηγούμενη εμπειρία στην ανάπτυξη AI συστημάτων για την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, το νέο εγχείρημα θα επικεντρωθεί στην οπτική αντίληψη και κατανόηση της AI, καθώς και στην ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων.
Παράλληλα με τις σημαντικές εξελίξεις σε προϊόντα AI με γνώμονα τον καταναλωτή, όπως το ChatGPT, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει βασικό σημείο εστίασης για την ανάπτυξη μελλοντικής τεχνολογίας όπλων, σε όλο τον κόσμο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτόν τον αγώνα προς πιο αυτόνομα όπλα, με την Ουκρανία να εξαπολύει συχνά μερικά από τα πιο πρόσφατα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει τον πολύ ικανό ηλεκτρονικό πόλεμο και τα συστήματα παρεμβολών της Ρωσίας.
Μία από τις εταιρείες με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα είναι η Helsing, η οποία έχει αναπτύξει στο παρελθόν κάποιο από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της στη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς και την ανάπτυξη προσομοιώσεων πεδίου μάχης και λογισμικού μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με το NextWeb. Θα συνεργαστεί με την Mistral για την ανάπτυξη νέων μοντέλων οπτικής γλώσσας-δράσης (VLA) για χρήση στην ανάπτυξη αμυντικών πλατφορμών, ενισχύοντας την κατανόηση του τοπικού περιβάλλοντος και την επικοινωνία με τους χειριστές, καθώς και τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων.
Η συνεργασία αυτή έρχεται εν μέσω αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και ορισμένων δηλώσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με το ΝΑΤΟ. Μια σημαντική συνιστώσα αυτής της επένδυσης κατευθύνεται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτά στα οποία θα εργαστούν οι Mistral και Helsing.
«Η Ευρώπη πρέπει να επιβεβαιώσει τη δύναμή της ως γεωπολιτικός παράγοντας και η ηγεσία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι το κλειδί για αυτή τη δύναμη και τη μελλοντική ασφάλεια και ευημερία της Ευρώπης», δήλωσε ο Gundbert Scherf, συνιδρυτής της Helsing.
Οι δύο αυτές startups είναι μερικές από τις μεγαλύτερες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη, με την αξία της καθεμιάς να ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανακοίνωσή τους έγινε στο Artificial Intelligence Action Summit, που φιλοξενήθηκε στο Grand Palais στο Παρίσι, Γαλλία. Παρόλο που η Mistral εργάζεται επίσης σε καταναλωτική τεχνολογία, και πρόσφατα ξεκίνησε το δικό της AI chatbot Le Chat, η Helsing είναι πολύ περισσότερο επικεντρωμένη στο κράτος και τον στρατό.
[via]