Motorola Edge 50 Pro Review: Με μοναδικό design, καθαρό περιβάλλον χρήσης και super αυτονομία

Η πορεία της Motorola την τελευταία διετία από πλευράς πωλήσεων είναι μάλλον ανέλπιστη, καθώς η θυγατρική της Lenovo απολαμβάνει μια ιδιαίτερα υψηλή άνοδο που ενδεχομένως δεν περίμενε ούτε η ίδια δεδομένου του τεράστιου ανταγωνισμού στη mid-range κατηγορία. Τα καλά μαντάτα οφείλονται, ωστόσο, στην επιμονή και την υπομονή που έδειξαν οι ιθύνοντες προκειμένου να προσφέρουν στους καταναλωτές πραγματικά αξιόλογες συσκευές κάτω από το ιστορικότερο brand στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, για τη Motorola είναι να καταφέρει να εισχωρήσει στη high-end κατηγορία, όπου είναι γεγονός ότι έχουν φτύσει αίμα για να τρυπώσουν και οι υπόλοιποι φιλόδοξοι δελφίνοι που θέλουν να ανταγωνιστούν τα βαριά ονόματα (βλ. Samsung, Apple) όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και στα…Excel των πωλήσεων.

Χωρίς να θέλουμε να σας κουράσουμε άλλο με αναλύσεις για το τοπίο των πωλήσεων, ο συγκεκριμένος πρόλογος γίνεται για να υποδεχθούμε παρέα το Motorola Edge 50 Pro, ένα smartphone που δοκιμάσαμε την περασμένη Άνοιξη και εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά μέχρι και σήμερα προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας σε ένα ακόμη review!

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Τα καλά νέα ξεκινούν από τη στιγμή που βγάζεις το Motorola Edge 50 Pro από το κουτί. Στη δική μας περίπτωση έχουμε στα χέρια μας την άκρως εντυπωσιακή έκδοση Moonlight Pearl που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά! Στο κουτί συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής ισχύος 125W και πλαστική προστατευτική θήκη, οπότε ήδη κερδίζεις απέναντι σε αρκετά από τα αντίστοιχα mid-range smartphones που έχουν αρχίσει να αφαιρούν πράγματα από το πακέτο τους.

Η κατασκευή είναι πραγματικά ξεχωριστή και σου αφήνει μια πρωτόγνωρη και πολύ ευχάριστη αίσθηση στο χέρι, σαν να κρατάς μια γόμα! Το περίγραμμα είναι αλουμινένιο και του προσδίδει μια premium νότα, εργονομικά είναι άριστο και γενικά το νιώθεις στιβαρό και ανθεκτικό. Σημειώστε, επίσης, ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το camera module στην επάνω αριστερή γωνία που ξεπροβάλει από το υπόλοιπο σώμα με μια τρομερά καλαίσθητη υλοποίηση. Στο κάτω μέρος έχουμε ηχείο, υποδοχή USB-C, μικρόφωνο και υποδοχή για κάρτες SIM, στο επάνω μέρος μικρόφωνο, ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα volume και power buttons στο ιδανικό ύψος για να τα βρίσκεις φυσιολογικά με τα δάχτυλα σου όπως το κρατάς.

Συνολικά, είναι ένα από τα πιο όμορφα smartphones που πιάσαμε στα χέρια μας φέτος και σίγουρα αξίζει να το περιεργαστείτε από κοντά στα καταστήματα λιανικής για να το καταλάβετε και εσείς.

Οθόνη

Περνάμε στην οθόνη, η οποία καταλαμβάνει το 92% της πρόσοψης και έρχεται με πολύ μικρά bezels προς όλες τις πλευρές για μια όσο το δυνατόν πιο full screen εμπειρία θέασης. Η Motorola έχει επιλέξει ένα κυρτό P-OLED panel 6.7’’ με ρυθμό ανανεώσης εικόνας 144Hz που υποστηρίζει περιεχόμενο HDR10+ και προσφέρει μέγιστη φωτεινότητα 2000nits. Είναι η πρώτη οθόνη σε smartphone που έχει πιστοποιηθεί από την Pantone για την ακρίβεια των αποχρώσεων και λέει πολλά για την ποιότητα της.

Από τη δική μας χρήση μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουμε τα εξαιρετικά χρώματα που στην προκαθορισμένη ρύθμιση είναι πολύ πιο ισορροπημένα από ό,τι βλέπουμε συνήθως από άλλους κατασκευαστές. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές επιλογές παραμετροποίησης από τις ρυθμίσεις ανάλογα με τα γούστα του χρήστη και τρία color modes για να επιλέξεις εάν δεν θες να παιδεύεσαι (Natural, Bright, Intense). Σε ό,τι αφορά την φωτεινότητα, η αυτόματη προσαρμογή είναι ακριβής και γρήγορη, αλλά θα θέλαμε ένα κλικ υψηλότερη ευκρίνεια στο έντονο φως της ημέρας.

Χάριν στον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας και την μεγάλη κάλυψη της πρόσοψης, η οθόνη του Motorola Edge 50 Pro είναι απολαυστική για την παρακολούθηση περιεχομένου, για gaming και για ατελείωτες ώρες ομαλότατης περιήγησης σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες. Μοναδική παραφωνία το γεγονός ότι δεν συνοδεύεται από κάποια προστατευτική μεμβράνη και ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζει μικρογρατζουνιές, επομένως, εάν το επιλέξετε καλό θα είναι να τοποθετήσετε κάποιο τζαμάκι για μεγαλύτερη προστασία.

Μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε, πάντως, ως μία από τις καλύτερες οθόνη που έχουμε δει σε mid-range smartphone μέχρι σήμερα!

Hardware - Απόδοση

Το Motorola Edge 50 Pro είναι ένα από τα πρώτα smartphones της αγοράς με τον επεξεργαστή Snapdragon 7 Gen3, δηλαδή τη mid-range πρόταση της Qualcomm για φέτος. Παρόλα αυτά, είναι ένα SoC κατασκευασμένο στα 4nm και σε συνδυασμό με τα 12GB μνήμης RAM του δικού μας μοντέλου, η συμπεριφορά είναι πολύ ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας του. 

Προσέξτε, δεν πετάει όπως τα premium smartphones και ενδεχομένως θα παρατηρήσετε και εσείς πως κάποιες εφαρμογές αργούν κάποια millisecond να ανοίξουν (π.χ. η κάμερα), αλλά τουλάχιστον δεν είχαμε κρασαρίσματα εφαρμογών ούτε «μαγκώματα» σε ζόρικες καταστάσεις (π.χ. απαιτητικά games, λήψη video, γρήγορες εναλλαγές ανοικτών εφαρμογών). Επίσης, αρνητική εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ο αποθηκευτικός χώρος είναι στο πρότυπο UFS 2.2 που πλέον συναντάμε μόνο σε entry-level smartphones. Περιμέναμε τουλάχιστον το UFS 3.1 για μια πιο γρήγορη απόδοση, αλλά οκ.

Στη γενικότερη συμπεριφορά είναι πολύ ευχάριστο ότι η Motorola επιμένει να προσφέρει μια όσο το δυνατόν πιο καθαρό περιβάλλον χρήσης. Η συσκευή έρχεται με το Android 14 σε μια καλογυαλισμένη έκδοση και ενισχυμένη με πολύ χρήσιμες πινελιές από την εταιρεία. Για παράδειγμα, η λειτουργία Ready For μετατρέπει το Edge 50 Pro σε υπολογιστή αν το συνδέσεις με ένα Windows PC, να το χρησιμοποιείς ως webcam, να ανταλλάζεις αρχεία κλπ.

Στον τομέα του ήχου, συναντάμε διπλά ηχεία stereo υψηλής έντασης μεν, μηδαμινού μπάσου δε. Ο ήχος είναι τίμιος, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο και αν θες να απολαύσεις πραγματικά μουσική θα πρέπει να συνδέσεις ασύρματα ακουστικά. Κρατήστε, όμως, ότι υποστηρίζει το πρότυπο Dolby Atmos και προσφέρει επιλογές παραμετροποίησης αν κρατάς το smartphone σε οριζόντια ή κάθετη θέση.

Εκεί που εντυπωσιάζει πραγματικά είναι στο κομμάτι της αυτονομίας. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4500mAh, επομένως, δεν την λες και ό,τι μεγαλύτερο έχεις δει, αλλά το ελαφρύ λογισμικό με τον 4nm επεξεργαστή και τη σωστή επικοινωνία μεταξύ τους, μεταφράζουν όλη αυτή τη συμπεριφορά σε πάνω από μία ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης χωρίς φόρτιση! Αν πάλι το λιώσεις, ο φορτιστής ισχύος 125W σου δίνει ένα 50% σε λιγότερο από 10 λεπτά στην πρίζα ή 100% σε λιγότερο από 20 λεπτά!

Κάμερες

Ώρα να περάσουμε και στις κάμερες. Το βαρύ χαρτί δεν είναι άλλο από τον κύριο αισθητήρα 50MP f/1.4 (σ.σ. ένα από τα πιο «φωτεινά» διαφράγματα στην αγορά), ο οποίος συνοδεύεται από δεύτερο αισθητήρα 10MP f/2.0 telephoto για 3x οπτικό zoom και τρίτο αισθητήρα 13MP f/2.2 ultrawide. Οι πρώτοι δύο διαθέτουν και οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS).

Η εφαρμογή της κάμερας είναι γεμάτη με τις συνηθισμένες λειτουργίες, όπως Google Lens, Dual Capture, Pro mode κλπ, απλά όπως είπαμε και στην προηγούμενη ενότητα, μοιάζει να καθυστερεί αυτά τα λίγα milliseconds που γίνονται αντιληπτά όταν βιάζεσαι ή αν έχεις συνηθίσει πιο γρήγορα smartphones.

Από εκεί και πέρα, οι λήψεις είναι αξιοπρεπείς στο φως της ημέρας, με σαφέστατα πιο φυσική απόδοση των χρωμάτων σε σύγκριση με άλλα smartphones, αλλά παρατηρούμε ανακολουθίες στην συμπεριφορά του δυναμικού εύρους. Υπάρχει μια τάση να «καίει» έντονα φωτισμένες περιοχές του κάδρου χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, ενώ συνολικά μοιάζει ένα κλικ πίσω στην καθαρότητα. Ενδεχομένως αυτά να διορθωθούν με κάποιο update, γιατί είναι εμφανές ότι οφείλονται στην υπερπροσπάθεια του επεξεργαστή εικόνας, παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα (μετά από 4 μήνες) δεν έχουμε δει κάποιο patch.

Στις νυχτερινές λήψεις, τα αποτελέσματα είναι πάνω - κάτω παρόμοια με αυτά της ημέρας. Ναι, έχουμε έναν πολύ ικανό κύριο αισθητήρα που δεν δυσκολεύεται να συλλέξει το φως, ωστόσο, η συμμετοχή του λογισμικού είναι αρκετά επιθετική και το τελικό προϊόν βγαίνει πιο τεχνητό απ’ ό,τι θα έπρεπε. Αν η Motorola διορθώσει με patch αυτές τις τεχνικές αστοχίες, τότε θα έχουμε μία από τις πιο αξιόλογες κάμερες της mid-range κατηγορίας!

Σε ό,τι αφορά τον τηλεφακό, θα βρείτε πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι υποστηρίζει έως και 3x οπτικό zoom, κάτι που ξεκλειδώνει πολλές δυνατότητες φωτογράφησης χωρίς κόπο. Ο αισθητήρας έρχεται με πιο μικρό διάφραγμα (f/2.0) με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ικανός στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού, παρόλα αυτά, συμπεριφέρεται καλύτερα στην καταγραφή των λεπτομερειών (μάλλον συμμετέχει λιγότερο το λογισμικό για κάποιο λόγο).

Η ultrawide κάμερα είναι (παραδοσιακά) η πιο αδύναμη και αρκετά παρωχημένη ακόμη και στο επίπεδο των προδιαγραφών της. Για συγκεκριμένες λήψεις υπό ορισμένες συνθήκες και μόνο.

Σχετικά με τα πορτραίτα, παρατηρήσαμε μεν ορισμένα θεματάκια, ωστόσο, είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από το κροπάρισμα και τον διαχωρισμό του αντικειμένου από το φόντο. Αρκετά αληθοφανείς τόνοι δέρματος, καλό επίπεδο λεπτομέρειας και πολύ φυσικό το bokeh στο πίσω μέρος, αλλά όταν έρθουν στο προσκήνιο πάνω από δύο αντικείμενα (π.χ. βγάζεις ένα ομαδικό πορτραίτου), κάπου μπερδεύεται η κάμερα. Και αυτό, βέβαια, είναι κάτι που διορθώνεται με patch. Για selfies; Ίσως η καλύτερη selfie κάμερα που έχουμε δει σε mid-range smartphone με τη βοήθεια του 50MP αισθητήρα!

Επίλογος

Ακόμη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από τη Motorola. Χωρίς να είναι το τέλειο, το Motorola Edge 50 Pro αποτελεί μια φρέσκια εναλλακτική για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα των άλλων κατασκευαστών, τόσο σχεδιαστικά και κατασκευαστικά, όσο και σε επίπεδο software. 

Motorola Edge 50 Pro

  • Οθόνη 6.7’’ P-OLED (144Hz, 2712 x 1220, HDR10+, 2000nits μέγιστη φωτεινότητα) με επικάλυψη Gorilla Glass
  • Επεξεργαστής Snapdragon 7 Gen 3 (4nm)
  • Μνήμη RAM 8GB/12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB UFS 2.2
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.4 OIS + 10MP f/2.0 telephoto (3x οπτικό zoom) OIS + 13MP f/2.2 ultrawide
  • Εμπρόσθια κάμερα 50MP f/1.9
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM, WiFi 6E, Bluetooth 5.4, GPS, NFC, 5G
  • Ηχεία stereo
  • Λειτουργικό σύστημα Android 14
  • Μπαταρία 4500mAh με φορτιστή 125W (0-100% σε 18 λεπτά, 50W ασύρματη φόρτιση)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 161.2 x 72.4 x 8.2mm
  • Βάρος 186gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη
  • Αποχρώσεις Luxe Lavender, Black Beauty, Moonlight Pearl, Vanilla Cream
Loading