Τον περασμένο Φεβρουάριο η NASA κατάφερε να επιδιορθώσει το διαστημικό σκάφος Voyager 2 που κινείται πλέον στον διαστρικό χώρο, αποστέλοντας εντολές που έκαναν ταξίδι 17 ωρών για να φτάσουν. Αυτή τη φορά, η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πως κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του μετά από 8 μήνες, διότι μέχρι σήμερα ο Deep Space Station 43 στην Αυστραλία υπολειτουργούσε για λόγους συντήρησης και αναβάθμισης.
Το σήμα που απέστειλαν στις 29 Οκτωβρίου 2020 έφτασε με επιτυχία στο Voyager 2, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι ταξιδεύει στο Διάστημα εδώ και 43 χρόνια, και έλαβε απάντηση ότι ελήφθη με επιτυχία. Το Voyager 2 έχει διανύσει περίπου 18.8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τότε που έφυγε από τη Γη χάριν στον κινητήρα του που λειτουργεί με ραδιενεργό καύσιμο. Η επικοινωνία μαζί του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη NASA, καθώς εξακολουθεί να στέλνει πρωτόγνωρα δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ηλιόσφαιρα (τα όρια του Ηλιακού Συστήματος).
Σε ό,τι αφορά το DSS43, η αναβάθμιση που έγινε περιλαμβάνει δύο νέους πομπούς και βελτιωμένα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, καθώς και πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα για να στέλνει ισχυρά σήματα στα διαστημικά σκάφη στις σωστές συχνότητες. Αποτελεί μέρος του Deep Space Network της NASA (DSN), το οποίο περιλαμβάνει ακόμη δύο επίγειους σταθμούς στο Goldstone (California, ΗΠΑ) και τη Μαδρίτη (Ισπανία) για να υπάρχει επικοινωνία με τις αποστολές που φεύγουν βαθύτερα στο Διάστημα, ωστόσο, είναι ο μόνος σταθμός που μπορεί να επικοινωνήσει με το Voyager 2 λόγω της πορείας που ακολούθησε το διαστημικό σκάφος μετά τη διέλευση του από τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ποσειδώνα (Τρίτων) το 1989.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.
[NASA]