Νέα ανακάλυψη: Η Σελήνη φαίνεται ότι έχει νερό σε όλη την επιφάνεια της

Μπορεί η επιφάνεια της Σελήνης να μοιάζει με μια άγονη ερημιά από σκόνη και βράχους, αλλά οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν σημάδια νερού σε όλη την επιφάνεια της. Αυτή η αναπάντεχη ανακάλυψη έρχεται με τη μορφή μιας νέας ανάλυσης διαφόρων ορυκτολογικών χαρτών της Σελήνης, οι οποίοι δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού και υδροξυλίου σε όλη την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Η ανακάλυψη αυτή έχει τεράστιες συνέπειες για τις μελλοντικές διαστημικές προσπάθειες και για το σεληνιακό μας σώμα, διότι το υδροξύλιο είναι ένα μόριο που αποτελείται τόσο από υδρογόνο όσο και από οξυγόνο, και σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση, μπορεί να βρεθεί σε πολλές θέσεις σε όλα τα σεληνιακά πλάτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι αστροναύτες μπορεί να μην είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τον σεληνιακό νότιο πόλο σε μελλοντικές αποστολές για να προμηθευτούν νερό. Αντίθετα, μπορεί να είναι σε θέση να βρουν νερό παντού στη Σελήνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, διότι, ως επί το πλείστον, η επιφάνεια της Σελήνης στερείται υγρασίας.

Προφανώς δεν υπάρχουν λίμνες και ποτάμια στη Σελήνη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό θα μπορούσε να είναι κρυμμένο βαθιά στο υπέδαφος της ή ακόμη και σε μεγαλύτερους σεληνιακούς κρατήρες, σε μέρη που δεν έχουν αγγίξει ποτέ το άμεσο φως και η θερμότητα του Ήλιου.

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ η επιφάνεια της Σελήνης φαίνεται πλούσια σε νερό, στην πραγματικότητα πρόκειται για υλικά πλούσια σε νερό που έχουν αποτεθεί στην επιφάνεια από κρατήρες και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ποσότητα της υπογραφής του νερού που βρέθηκε στον πυρόξενο (ένα είδος πυριτικού πετρώματος που βρίσκεται στη Σελήνη) μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη γωνία υπό την οποία τον χτυπά το ηλιακό φως.

Αυτό είναι, φυσικά, εξαιρετικά ενδιαφέρον και εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη Σελήνη και το πόσο πλούσιο σε νερό υλικό βρίσκεται στην επιφάνεια και ακόμη βαθύτερα. Επιπλέον, οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τις σεληνιακές δίνες και τι ακριβώς τις προκαλεί. Ίσως οι μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, όπως οι επερχόμενες αποστολές Artemis της NASA, να μας δώσουν πιο λεπτομερείς απαντήσεις.

[via]

Loading