Νέο μεταϋλικό καθιστά τα μαχητικά αεροπλάνα της Κίνας αόρατα

Όταν μιλάμε για στρατιωτικά οχήματα, εξίσου σημαντική με τη δύναμη πυρός είναι και η άμυνα. Μέσα σε αυτές τις άμυνες υπάρχουν παθητικά μέτρα (η ίδια η θωράκιση) και ενεργά. Τα πάντα προσαρμόζονται στην τεχνολογία που έχουν οι αντίπαλοι και ένα παράδειγμα είναι τα όπλα που καθοδηγούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταλήξουμε στα drones. Ένα άλλο είναι το καμουφλάζ, και σε αυτό η Κίνα επενδύει πάρα πολλά χρήματα.

Για παράδειγμα, μιλάμε για πλάσμα που καθιστά «αόρατα» τα αεροπλάνα τους. Είναι κάτι που δεν θέτει σε κίνδυνο το σχεδιασμό ή την αεροδυναμική των μαχητικών, αλλά μπορεί επίσης να προσαρμοστεί σε διαφορετικά σχήματα. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διαστημικά όπλα (μια μάχη στην οποία οι κύριες δυνάμεις έχουν ήδη μπει σε μεγάλο βαθμό) ή σε πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων. Το πρόβλημα είναι ότι η χρήση αυτού του πλάσματος είναι πολύπλοκη και δεν είναι αλάνθαστη, αλλά οι Κινέζοι στρατιωτικοί επιστήμονες βρήκαν ένα νέο υλικό που είναι πολύ ελπιδοφόρο. Έχει ελάχιστο πάχος και είναι ικανό να τυφλώνει αποτελεσματικά τα ραντάρ. Το μυστικό του; Τα μεταϋλικά.

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας ανακάλυψαν ένα ελαφρύ, εύκαμπτο και, κυρίως, εύκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες υλικό για να κάνουν τα αεροσκάφη τους αόρατα. Το πέτυχαν αυτό από μεταϋλικά και μέταλλα που δεν έχουν κοινοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης (για προφανείς λόγους), τα οποία είναι ικανά να μετατρέπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα μήκους κύματος από 70 εκατοστά έως 20 εκατοστά σε θερμότητα.

Ο Cui Kaibo είναι ο ερευνητής που ηγήθηκε του project και δηλώνει ότι «τα αναδυόμενα τεχνητά σύνθετα υλικά, μέσω περιοδικών ή απεριοδικών διατάξεων, παρουσιάζουν ασυνήθιστες ιδιότητες και μπορούν να επιτύχουν φυσικά φαινόμενα και αδύνατες εφαρμογές για τα φυσικά υλικά». Βασικά, η επίστρωση είναι ικανή να μετατρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε θερμότητα για να τυφλώνει τα εχθρικά ραντάρ.

Όταν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας προσκρούουν στην επίστρωση αυτού του υλικού, προκαλούν ηλεκτρικά ρεύματα στην επιφάνεια της λαμαρίνας που μετατρέπονται σε θερμότητα και διαχέονται γρήγορα στον αέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου τεχνολογία stealth επειδή δεν χρειάζεται βαριά και ακριβά μαγνητικά υλικά, γεγονός που της επιτρέπει, όπως είπαμε, να είναι κερδοφόρα και επεκτάσιμη για εφαρμογή σε διάφορους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, ο Kaibo αναφέρει ότι μπορεί να γίνει «το κλειδί για να κερδίσει η Κίνα τους μελλοντικούς πολέμους». Και αυτό πηγαίνει πολύ πέρα από τα αεροπλάνα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν σήμερα κίνδυνο σε πολλές εμπόλεμες ζώνες, αλλά αν επικαλύψετε ένα πολεμικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με ένα μεταϋλικό όπως αυτό, γίνεται κάτι πιο τρομακτικό. Και, ακριβώς, η Κίνα παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες ένα drone καλυμμένο με μεταϋλικά που έχει επίσης δυνατότητες stealth.

Τελικά, αυτό είναι ενδιαφέρον επειδή οι δυνάμεις ελέγχουν πολύ αυτού του είδους τις εξελίξεις και είναι πιθανό να μην αργήσουμε να δούμε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με κάτι παρόμοιο. Επίσης, θα πρέπει να περιμένουμε ειδήσεις για νέα ραντάρ. Όταν το F-35 παρουσιάστηκε ως το αποκορύφωμα της τεχνολογίας stealthy, η Κίνα ήρθε στο προσκήνιο δηλώνοντας ότι είχε ήδη ένα ραντάρ που θα μπορούσε να το ανιχνεύσει.

[via]

Loading