Νέο σύστημα VR κρατά ήρεμα τα παιδιά κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας
Ένα νέο σύστημα εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιεί τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών μπορεί να κρατά ήρεμα τα παιδιά ενώ υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία (MRI). Η μέθοδος αναπτύχθηκε από ερευνητές του King's College του Λονδίνου και έχει ως στόχο να μετριάσει την τάση των παιδιών να κινούνται κατά τη διάρκεια των μαγνητικών τομογραφιών. εμπλέκοντάς τα σε καθηλωτικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας.
Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν ακίνητα μέσα στον τομογράφο, επηρεαζόμενα συχνά αρνητικά από το μεγάλο μέγεθος του μηχανήματος και τους δυνατούς θορύβους. Καθώς η κίνηση μπορεί να διαταράξει την ποιότητα των εικόνων, οι γιατροί πρέπει συχνά να καταφεύγουν σε προσεγγίσεις όπως η καταστολή ή η γενική αναισθησία.
Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών που επιτρέπει την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή (HCI) με βάση το που κοιτάζεις. Έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία σε ένα σύστημα VR συμβατό με μαγνητικό τομογράφο, επιτρέποντας στα παιδιά να παρακολουθούν videos ή να παίζουν παιχνίδια μόνο με τα μάτια τους.
Τα υπάρχοντα συστήματα HCI που βασίζονται στο κοίταγμα χρειάζονται γενικά μια μορφή προσαρμογής ή βήματα ρύθμισης πριν από την έναρξη κάθε συνεδρίας. Όμως η λύση της ομάδας υπόσχεται άμεση αλληλεπίδραση και άμεσο έλεγχο του χρήστη για τη μεγιστοποίηση της δέσμευσης.
Για να δρομολογήσουν ενέργειες, όπως η έναρξη ενός παιχνιδιού ή η παρακολούθηση ενός video, τα παιδιά πρέπει απλώς να κρατήσουν το βλέμμα τους σταθερό επάνω σε αντικείμενα στην οθόνη. Καθώς το παιδί αλληλεπιδρά, το σύστημα παρακολούθησης των ματιών ενημερώνεται, επιτρέποντας την άμεση και συνεχή εμπλοκή. Οι ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία τη μέθοδο σε 23 παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 13 ετών.
Καθώς είναι αδύνατο να εξαλειφθεί εντελώς η κίνηση του κεφαλιού, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνδυάσει το σύστημα VR με μια άλλη λύση που έχει αναπτύξει για μαγνητικές τομογραφίες, ένα εργαλείο που πραγματοποιεί αναδρομικά διόρθωση της κίνησης στις σαρώσεις.
«Η προσέγγισή μας ανοίγει νέες δυνατότητες για εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας σε μικρά παιδιά σε εγρήγορση τόσο για κλινικούς όσο και για ερευνητικούς σκοπούς», δήλωσε ο Dr. Kun Qian, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Πρόσθεσε ότι μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την ανάγκη για διαδικασίες όπως η αναισθησία, καθιστώντας δυνατή μια νέα γενιά μελετών με μαγνητική τομογραφία για την «επεξεργασία του εγκεφάλου σε εγρήγορση» κατά την παιδική ηλικία.
[via]